Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon er en yderst kendt druesort blandt danskerne, hvorfor den også har fundet vej til mange danske vinhylder. Maskuline vine går den ofte under med en fremtrædende intensitet og kraft. Det så vi bl.a. med den fremragende israelske overraskelse Mount Hermon Indigo på Cabernet Sauvignon og Syrah i Verden Rundt Oktober 2017 samt den spanske Monjardin Crianza fra Navarra på Cabernet Sauvignon, Tempranillo og Merlot i Verden Rundt September 2017. Druesorten er således et stort hit i Vinoli, der bl.a. også har fundet vej til flere spanske boxe samt en enkelt blandet, som du kan se meget mere om under tidligere vinboxe.

Gode vine på Cabernet Sauvignon ses typiske ud fra en mørkerød farve med en intens duft af eksempelvis solbær, kakao eller tobak. Det kommer ikke mindst fra den sene modningsperiode, som druesorten typisk går igennem. Her udvikles der langsomt en robust drue, som med en tyk skal trives yderst godt i noget varmere klimaer. Det har bl.a. givet gode muligheder for vindistrikter i Californien samt rundt omkring i andre sydlige oversøiske lande. Man siger normalt, at Cabernet Sauvignon og Merlot går som to grundelementer i vin fra Bordeaux, hvor druesorten ligeledes har rødder til det europæiske og også gør det i en vis stil den dag i dag.

Det interessante med Cabernet Sauvignon er den hurtige udbredelse fra europæisk jord rundt til resten af vinverden. I dag er der over 200 vindistrikter, som benytter sig af den robuste og kraftige druesort. Her ses Frankrig, Italien og Spanien stadig som førende, men hvor de oversøiske lande som Australien, Amerika og Argentina følger flot trop med imponerende kvalitetsvin med egne kendetegn og varemærker. Spansk rødvin på Cabernet Sauvignon er på den ene side et interessant bekendtskab, mens israelsk rødvin altså var den helt store og imponerende overraskelse i Vinoli.

Cabernet Sauvignon druen

Populær druesort

De typiske kendetegn ved Cabernet Sauvignon er, at druesorten egentlig ikke har særligt krævende krav, når det kommer til klima og jordbund. Dermed ikke sagt, at vinene smager identisk, uanset hvor de kommer fra. Det har blot været medvirkende til at øge populariteten blandt alverdens vindistrikter, da de således nemt kunne tage den til sig. Her bliver der eksperimenteret i alverdens vinhjørner for netop at sætte sit eget præg på en udbredt og populær druesort.

Ift. Merlot skal det siges, at Cabernet Sauvignon er yderst rig på farve og tannin, hvilket gør, at vine herpå kræver denne tidligere nævnte længere tids modning, herunder lagring. Det ses især udtrykt sammenlignet med vine på Merlot, der gerne skal drikkes unge, hvorimod vine på Cabernet Sauvignon typisk skal lagres i længere, før de drikkes. Cabernet Sauvignon af høj, høj kvalitet kan ofte gemmes i omkring 20 år, før den serveres. Jo mindre varme druen får, jo længere kan den opbevares. Omvendt kan jo mere varme fra eksempelvis Australien og Sydamerika gøre, at den er bedst og gerne skal nydes ung umiddelbart efter frigivelse. Jo mere varme giver nemlig mere sødme, der gør det muligt at drikke den ung.

Cabernet Sauvignon og solbær

Solbær er allerede nævnt som et kendetegn ved Cabernet Sauvignon, og det skal endnu engang understreges. Solbær kan nemlig være altdominerende, når det kommer til vine på denne druesort. Det ses bl.a. fra de oversøiske lande, mens europæiske, efter en længere tids mondning, herunder lagring, typisk resulterer i mere elegante og fløjlsbløde smagsoplevelser.

Cabernet Sauvignon vil altid gå sammen, men i forlængelse af ovenstående er der altså stor forskel på vinene fra Europa og de oversøiske lande. Her er det jo især sjovt at sammenligne disse forskellige smagsoplevelser, hvor det kan varierer meget, hvad den enkelt er til.

Druens popularitet er desuden tæt forbundet med Cru-Classé klassifikationen, hvilket er en sjov lille bonusinfo at slutte af på. Det er nemlig en af de helt store historiske stoltheder i Bordeaux. Krydsningen mellem Sauvignon Blanc og Cabernet Sauvignon har her senere hen åbnet utrolig mange døre for resten af vinverden. Mere struktur end Merlot og med en del syre har det i høj grad været medvirkende til at sætte denne druesort på verdenskortet.

Vine baseret på Cabernet Sauvignon

[ux_products ids=”5168,5233,5335,5178,5180,5247,5240″]