Californisk vin

Californisk vin er blevet et stort hit blandt medlemmerne i Vinoli. Her har vi ad flere omgange støt på spændende smagsoplevelser, hvor især Backhouse Zinfandel fra Verden Rundt September 2017 er værd at fremhæve. Denne amerikanske rødvinZinfandel var en overraskende behagelig og frugtig oplevelse. Hvis vi snakker amerikansk hvidvin var American Wings  på Chardonnay og Muscat en særdeles stor overraskelse, som virkelig bød på en interessant og kraftig smag i Hvidvin Oktober 2017.

Californien er amerikanernes højborg, når det kommer til produktion af vin. Omkring 90% af al vinproduktion i Amerika foregår her, hvorfor det er et vindistrikt, som har yderst stor indflydelse på landets eksport af vin og omdømme heraf. En californisk produktion er typisk større en flere andre hele vinlande, men hvor vine herfra tidligere har været et sjældent syn, således er de kommet meget nærmere de danske vinhylder.

Californisk vin

Zinfandel – nationaldruen i den californiske vin

Amerika har i længere tid været kendt som et af landene fra ”den nye verden”, hvor man hurtigt tog dominerende duresorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay til sig. Senere hen og i nyere tid er landet dog gået hen og blevet verdenskendt i den store vinverden for intet mindre end deres fantastiske brug af Zinfandel – og når landet bliver kendt, er det i virkeligheden Californien!

Zinfandel er gået hen og blevet landets nationaldrue, hvor californisk vin for alvor har brudt eksportmuren, som har været rimelig robust i mange år. Danskerne er virkelig ved at få øjnene op for disse vine, hvorfor det heller ikke var nogen tilfældighed, at medlemmerne i Vinoli med kyshånd tog imod Backhouse Zinfandel. ”Den nye verden” er nemlig meget frugtdrevet, hvorfor den er så tilbøjelig til at falde i danskernes smag. Det varmere klima har netop været medvirkende til, at druerne stort set altid kan modnes godt ift. ikke at blive overmodnet. I forlængelse heraf bringer det i sandheden virkelig frugten fram i vinene og giver en form for mineralsk stil. Det er den høje alkoholprocent ligeledes medvirkende til at bevirke til.

Klimaet i Californien

Californisk vin har i høj grad fået dansk succes på baggrund af et yderst mangfoldigt klima. Der skyldes ikke mindst, at der eksisterer større områder med bl.a. bjerge, ørken, tåge og dale. Vinene afhænger derfor i ligeså høj grad af, hvor de enkelte vinmarker er placeret i forhold hertil. Generelt kan det dog siges, at der eksisterer et middelhavs klima. I generelle termer kan man også sige, at der findes forskellige vindistrikter, hvor Napa Valley især er værd at fremhæve, når det kommer til danskernes favoritter.

Det californiske klima strækker sig over flere hundrede kilometer, hvorfor det er så mangfoldigt. Flere af vineksperterne i Californien har i virkeligheden været på europæiske inspirationsture ift. fremstilling, hvorefter de har formået at udnytte de andre forhold i det californiske.

I teorien burde der også i flere områder i Californien være umuligt at fremstille vin ift. varmen. Syd for San Francisco har man bl.a. set, at det har været muligt at producere god vin på trods af klimaudfordringerne, men med indflydelse fra havet er det her blevet helt muligt. Gennem klima og størrelse må man her sige, at californisk vin i stor stil er blevet trendsætter for amerikansk vin uanset lokation.