Chardonnay
Chardonnay er den tredje mest plantede druesort i verden, hvorfor Vinoli også har haft stor succes med den. Det så vi bl.a. i VINBOXEN med Hvidvin August 2017 med The Game Reserve, Mauro Chardonnay og Little Yering. Det blev således til smagsoplevelse på henholdsvis sydafrikansk hvidvin, italiensk hvidvin og australsk hvidvin, hvor der er altså var rigelig mulighed for at prøve Chardonnay af fra alverdens vinhjørner.
Denne druesort ses derfor i det meste af verden, hvor der er over hele 200 vindistrikter i den store vinverden. Frankrig, Italien og Amerika er fremtrædende her, mens New Zealand, Chile og Argentina ligger i den anden ende. Oprindeligt stammer Chardonnay egentlig fra Libanon, hvilket bare gør det endnu mere imponerende, at den har spredt sig på den måde, som den er endt med at gøre. Danskerne er vilde med Chardonnay og handler typisk direkte efter denne druesort.
Druen står bag nogle af de mest fremtrædende hvidvine fra Bourgogne, hvor en imponerende tilpasningsevne overfor klimaet og lagringsprocessen har givet gode muligheder for dyrkningen. Derudover er Californien også et fremtrædende vindistrikt at nævne, hvor Chardonnay sammen med Zinfandel er en af de mest udbredte druesorter. Her dyrkes de op langs kystområder, hvor druen har fremragende muligheder for kompleks amerikansk hvidvin. Den amerikanske Chardonnay er desuden rig på en intens frugtsmag, hvor der ofte ses noter af æble, pære eller fersken med et strejf af eg. En sjov bonusinfo er slutteligt, at druen ligeledes bruges til Champagne.
Friskheden
I nyere tid er flere vindistrikter begyndt at fokusere på mere friske vine på Chardonnay, således de fremstår med et mere frisk og indbydende indtryk, hvor strejfet af eg er mere eller mindre elimineret. Den store udbredelse har netop åbnet op for sådanne muligheder at angribe druen på forskellige måder. Ikke blot de store geografiske forskelle, men ligeledes færdigheder og metoder bliver der eksperimenteret med grundet den store efterspørgsel. Lige fra de helt lyse og tørre vine til de mere ferskengule og fede ses i forskellige slags, men altså hvor friskheden i højere grad er kommet i fokus.
Den succesfulde udbredelse af Chardonnay ses ofte ift. to ting: dels giver den nærmest altid en god og frisk smagsoplevelse, men dels kan den også plantes nærmest overalt i den store vinverden – lige fra ørknen i Australien til det køligere Frankrig længere oppe nord på i landet.
I forlængelse af ovenstående har klimaet således stor indflydelse på, hvilken friskhed og smagsoplevelse man ender med ved en Chardonnay. I de køligere klimaer ses ofte en fast syre, mens man specifikt ser i oversøiske lande, at druesorten ender ud i federe og tungere vine. Flere har varme klimaer, som gør, at der kan høstes før tid, hvilket kan koste mht. duft og smag. Produktionen spiller selvfølgelig også en rolle, hvor man sjældent får en fremtrædende duft frem i Chardonnay, men mere bløde og mineralske oplevelser. Her skal der en fremtrædende fadlagring til, før man opnår en mere krydret struktur og fremtoning. I ekstreme tilfælde medfører det en yderst fed frugt, som egentlig ikke har meget med druesorten at gøre, men som måske appellerer til forbrugeren i sidste ende.
Historien
Chardonnay er ganske enkelt en af de mest berømte og ikke mindst anerkendte druesorter. Det skyldes først og fremmest en imponerende historie, hvor der er beviser på en relation til andre druesorter som Pinot Noir. Nogle mener, at den er gået hen og blevet så populær, at den ad flere omgange er blevet et synonym for god hvidvin. Her giver Pinot Grigio en imponerende konkurrence den dag i dag, men Chardonnay var aldrig kommer så langt, hvis det ikke havde været for en stærk historie, der er blevet bredt udover hele vinverden med utrolig mange vindistrikter i alverdens vinhjørner på verdenskortet har bidraget hertil.
En alsidig smag
Chardonnay er måske den mest alsidige druesort, når det kommer til smagen. Det skyldes ikke mindst evnen til at tilpasse sig forskellige klimaer og vindistrikter rundt omkring i vinverden. Der ses både kvalitet fra såvel de køligere klimaer som de varmere. Afhængigt heraf får man således også en yderst varieret smag af Chardonnay. Det er nærmest utroligt, at man kan gå fra en lys og tør hvidvin til en fed og fyldig på selv samme druesort. Derudover er oplevelsen i fremtoningen i glasset og duften hertil også markant varieret.