Cinsault

Cinsault er en interessant druesort, som vi bl.a. så i Berne Romance fra Blandet September 2017. Et spændende brug i en fransk rosévin. Cinsault er nemlig, ligesom Monastrell, en typisk rødvinsdrue, som har en yderst stor tolerance overfor varme.  Derudover er den meget produktiv og er flere gange sat i forbindelse med franske vindistrikter som Provence og Languedoc.

Når druen blandes med andre sorter ser man ofte en god kombination med Grenache for at tilføje en højere grad af blødhed. Det er nemlig en kraftigere druesort, når den står alene.

Cinsault har lidt af et uheldigt rygte ift., at man ofte ser, at der bliver produceret yderst meget heraf. Med den store tolerance for varme kræver druesorten jo ofte en længere modningstid og lavere udbytte, hvorfor den høj grad af produktion begrænser dens virkelige formåen. Det har således også været skyld i, at man i nyere tid ser færre succeser herpå. Det gælder ligeledes i vores ganske danske land, da ikke mange danske vinhylder har taget særlig godt imod denne druesort.

Et dårligt rygte

Det dårlige rygte har virkelig begrænset udbredelsen af en interessant druesort. For når Cinsault for den optimale varme med en længere modning og et lavt udbytte – se hér får man altså noget! Det er nemlig helt muligt at producere vine på Cinsault, som rammer en meget højere kvalitet end rygtet siger. Her er det nemlig flere gange resulteret i meget drikkeværdige vine.

På trods af op mod over 50 vindistrikter har taget denne druesort til sig, således er det altså ikke lykkes at blive overbevist om, at det er værd at satse på denne druesort, når det ankommer længere og mere fokuseret produktion. Det er en synd og en skam, men nogle få franske vindistrikter formår altså fortsat at få sat Cinsault på verdenskortet engang imellem.  Amerika følger herefter, men skulle gerne have mere i vente end den nuværende præstation.

Uforløst potentiale

I forlængelse af ovenstående kunne man derfor godt være tilbøjelig til at læne sig op ad, at denne druesort må siges at have et yderst uforløst potentiale. Fra de franske rødder til blandinger, hvor Cinsault brillerer, har man altså det bedste at se fra druens side, når det kommer til, at den står på egne ben. Dens bidrag er hurtigt blot at blødgøre høj syre fra kraftigere druesorter.

Den sene modningstid og modstandsdygtighed overfor varme, tørke og også sygdom leder tankerne hen til, at der en dag bliver grebet muligheden til en stor vin på denne sort. Den er nemlig yderst produktiv, og hvis udbyttet holdes ned, kan det altså godt lade sig gøre at komme frem til en god kvalitet. Vinen kan således blive tæt, rund og frugtig med en karakteristisk sødme.

Ud fra ovenstående må man altså bare sige, at der er meget mere i vente fra Cinsault – og vi glæder os til at se den forløse sit potentiale!

Vine baseret på Cinsault

[ux_products ids=”5193″]