Grenache

Grenache er en af de mest kultiverede druesorter i den store vinverden. Den ses ofte blive benyttet til fransk rødvin og spansk rødvin. Det så vi bl.a. ved den franske Ferraton La Tournée fra Verden Rundt Oktober 2017 og ved den spanske Protos Roble fra Spansk November 2017, som begge hver for sig var to rigtig spændende smagsoplevelser på Grenache.  Disse fra henholdsvis Languedoc og Ribera del Duero gjorde det rigtig godt, men ellers ses kvalitetsvin på denne druesort også fra Rioja og Navarra.

Planten vokser allerbedst ved højere temperaturer og gerne i tørre skråninger, hvor også californisk vin på Grenache er kommet flot efter til med deres varme og tørre klima. I dag har dens popularitet gjort den til ikke mindre end den tredje mest plantede druesort af den røde slags. Både i fransk og californisk rødvin benyttes den ofte som at blande med andre interessant druesorter, mens australsk rødvin også ses i denne sammenhæng nu, da den ligeledes er god at plante her ift. vejr og blanding.

Grenache har faktisk været den anden mest plantede druesort, men må altså den dag i dag vige pladsen. Det skyldes ikke mindst den voksende popularitet af Cabernet Sauvignon og Merlot, som har nedtonet fremgangen hos Grenache. Med over 100 vindistrikter er dog fortsat stor interesse i denne druesort, hvor Spanien og Frankrig ligger klart i fornt med Amerika, Australien og Italien et stykke bag sig.

Hurtigt voksende

Grenache kommer af en vinplante som må siges at være yderst hurtig, når det kommer til beplantning og vækst herfra. Den trives, som tidligere nævnt i ovenstående, i høj grad under varme, men også voldsomme vejrforhold, hvor den simpelthen er yderst modstandsdygtig herimod. Det varme og tørre klimaer bidrager hertil en god smagsoplevelse i sidste ende, om druen står alene eller er i en blanding. Sidstnævnte gøres som regel for, at den hurtigt voksende druesort for mere struktur, som kan være en mangelvare alene. I Rioja ses eksempelvis en blanding med Tempranillo, som de har haft stor succes med. Derudover er Syrah her også at foretrække, hvis Grenache skal blandes op.

Smagen af Grenache med de spanske rødder

Oprindeligt var Grenache egentlig mest udbredt i Spanien, men Frankrig har overhalet indenom med flest vindistrikter den dag i dag, som har taget druesorten til sig. Druen indgår især i blandinger i det sydlige Frankrig, hvor smagen varierer i stor stil.

Grenache har egentlig en karakter af at være yderst usædvanlig forstået på den måde, at en lys farve bliver fulgt op af en høj alkohol, hvilket ellers er et sjældent syn. Den har ofte en yderst frugtig og sød smag med et strejf af diverse urter. Dens udbredelse i det sydlige Frankrig har gjort, at et vindistrikt som eksempelvis Provence har oplevet stor fremgang med duften af bl.a. deres urter. Grundet farven benyttes den også ofte til at fremstille rosévin.

Du bliver ofte mødt af en duft, der ligger op af diverse bær som kirsebær og blåbær samt et strejf af svesker. Det bliver altså endvidere ofte fulgt op af en frugtig, fyldig og til dels også krydret vin. Som druesort modnes den tidligt med et fremtrædende sukkerindhold, hvilket, som regel, giver de bedre kvalitetsvine ved et lavere udbytte. Den relativt høje alkohol suppleres fornemt med relativt blød frugt og lav syre, som bare ofte giver en behagelig og interessant smag.

Vine baseret på Grenache