Grillo

Grillo er mere sjælden druesort, som få gange ses på de danske vinhylder. Det er de færreste danskere, der har stiftet alt for meget bekendtskab med denne drue, men hos nogle ringer en klokke, når det fortælles, at druesorten bliver benyttet til at fremstille Marsala i det italiensk Sicilien. Det hjælper heller ikke hertil, at Grillo egentlig har været på et større tilbagetog på den internationale vinscene, hvorfor produktionen heraf og flere andre steder bliver erstattet af andre druesorter.

Den faldende popularitet og interesse har virkelig udfordret Grillo, hvor vindistrikter, der fortsat har druesorten tæt ind til sig, blot tæller omkring de 5 områder – alle sammen placeret i Italien. Italiensk hvidvin på Grillo er derfor også nærmest udelukkende det, man ser, da andre ikke har vovet skridtet og eksperimenteret med denne drue. Synd på en eller anden vis, da vi så italienske Constantino Grillo Aria i Hvidvin September 2017 gøre et fantastisk indtryk.

Fremstilling

Mosten heraf gæres ofte ved en lavere temperatur, som lagres i flere måneder efterfølgende. Gennem denne fremstilling udnyttes ofte den karakteristiske duft af bl.a. citron og mange med et strejf af eksempelvis lavendel. I forlængelse heraf giver det ofte en efterfølgende fyldig og cremet smag med en yderst frisk syre og flere gange en elegant og mineralsk eftersmag.

Grillo siges at være en krydsning og stamme fra det syditalienske Puglia. Der findes flere vine, som er lavet 100% på Grillo, men ofte bliver den altså blandet med Chardonnay. Det skyldes ikke mindst, at Chardonnay er medvirkende til at bringe den lidt med frugt.

En overset smagsoplevelse

Grillo er i virkelighed en lidt overset grøn drue. På trods af en faldende popularitet og interesse er flere producenter derfor også udelukkende gået hen og fokusere på hvidvin herpå. Det skyldes ikke mindst druens evne til at give en robust hvidvin med en fornem struktur. Her kommer der ligeledes det helt klassiske og lokale frem fra Sicilien, som engang var meget mere kendt igennem produktionen af Marsala. På trods af de fortsat kan leve lidt på dette navn, således er de nu i højere grad gået over til mere at benytte Grillo mod tørre hvidvine som et svar på efterspørgslen udefra. De håndhøstede druer vokser fra vinstokke, som her er leret i sandjord, der er rig på mineraler. Det giver ikke mindst også lidt elegance og kompleksitet.

Vine baseret på Grillo druen

[ux_products ids=”5181″]