Hawkes Bay vin
Hawkes Bay vin er et spændende vindistrikt i New Zealand. Medlemmerne i Vinoli har en enkelt gang stødt på en spændende smagsoplevelse i form af en new zealandsk rødvin i form af Oyster Bay Merlot. Vinen var med i Verden Rundt November 2017, som bød på en interessant Merlot.
Vindistriktet er et af vinlandets ældste, hvor man også ser flere af de bedste vine herfra. Jordbund og klima varierer utrolig meget, hvorfor der er flere forskellige varianter af vine at hive fat i. Det er ligeledes derfor udfordrende at danne et overordnet billede af vinene herfra. Et af de eneste karakteristika, som Hawkes Bay forbindes med, er, at distriktet har flere soltimer end mange andre områder i New Zealand. Landskabet hæver sig desuden langt op over gennemsnittet, hvilket ligeledes har været medvirkende til at give en karakteristisk stil. De to elementer har nemlig tilsammen gjort, at flere druesorter færdes godt i dette miljø, da de eksempelvis modner langsommere og dermed opnår en modning ligesindet med, at syren forbliver intakt.
Nogle af de allervigtigste druesorter i Hawkes Bay må siges at være Merlot og Cabernet Sauvignon, når vi snakker rødvin, mens Sauvignon Blanc og Chardonnay har førertrøjen på, når vi snakker hvidvin. Rødvinene er blandt landets bedste, mens hvidvinene har et stykke vej dertil.
Klima og druesorter
I takt med, at Hawkes Bay er et af landets vindistrikter, som modtager flest solskinstimer, således er der generelt varmere. En bonusinfo er her, at der f.eks. er varmere end eksempelvis Bourgogne, mens der eksempelvis er for varmt til, at Pinot Noir kan trives ordentlig ift. den endelige kvalitet.
Generelt er Hawkes Bay et skønt område, hvor det varme klima i høj grad bidrager hertil. Det gør ligeledes, at der ikke er mulighed for, at alle verdens druesorter kan dyrkes her. Der er dog blevet plads til lidt forskellige druesorter, som nævnt i ovenstående, hvilket også har været en fremtrædende grund til, at Hawkes Bay er blevet sat på kortet over verdens vin. Den internationale succes lader sig for alvor vente på sig, men vindistriktets eksperimenterende tilgang med forskellige druesorter i det varme klima bidrager virkelig til at komme ud over stepperne her.
Hawkes Bay liger på den nordlige ø af New Zealand. Den tætte kontakt til kysten skaber faktisk også i nogle områder et lidt mere køligt klima, hvorfor der eksempelvis er blevet plads til god vin på Cabernet Sauvignon.
Støt stigende kvalitet
Siden 1970’erne har kvaliteten fra Hawkes Bay været støt stigende. Det skyldes ikke mindst, at flere af vinhusene her er familieejet, hvor overdragelserne gennem generationer har sat hver deres præg. Vinhusene er antalsmæssigt ikke alverden ift. nabolandet Australien, men store traditioner blandet med moderne teknikker har bragt de små familieejede huse. Slutteligt har deres tætte forhold til deres produktion tilgået flere kvalitetsvine med stor diversitet og fordybning. En gennemgående stil, hvor de er blevet verdenskendt for deres vinstil.