Italien er et af de største vinlande i verden, og kendt for god Italiensk rødvin og Italiensk hvidvin. Italien er opdelt i 20 regioner og med 1200km strækning og 10 breddegrader, er der også rigeligt med land til at dyrke god Italiensk Vin. Italien er kendt for sine koncentrerede, rustikke vine. Italien inddeles i 3 hovedområder, dette gøres for at skelne mellem de forskellige klimaet landet dyrker vin under. I den Italienske VINBOX vil vi altid bestræbe os på, at alle 3 regioner repræsenteret hver gang. Nedenunder vil vi beskrive de 3 forskellige vinregioner.
Nordlige Italien
Klimaet i denne del af i Italien kan betragtes, som et koldt klima ift. dyrkiningen af vine. De nordlige vine har mere syre, syrlige frugttoner og urteagtige smag. Området her er kendt for at have nogle af de mest sælgende vinområder, og rigtig mange vine herfra har fået rigtig fine gennembrud blandt de danske vin elskere. Specielt vine fra regionerne Piemonte og Veneto drikker vi danskere meget af. Fra Piemonte kommer de populære vine som d’Asti, Barolo & Barbaresco, mens Valpolicella og Pinot Grigio er fra Veneto området. Andre lokale produktioner fra området:
- Valpolicella
- Moscato d’Asti
- Prosecco
- Barolo
- Pinot Grigio
Centrale Italien
Klimaet i det centrale Italien er selvsagt varmere end i den nordlige del, og betragtes som et varmt klima til dyrkning af druesorter. Vinene fra det centrale Italien har en mere frugtig smag end det var tilfældet med de nordlige vine. Det er også fra dette område at den måske bedste vinregion kommer fra, Toscana. I Toscana har man specialiseret sig i Italiens mest plantede drusorte, Sangiovese. Blandt de bedste tørre topvine fra Toscana er:
- Chianti
- Brunello DI Montalcino
- Andre Toscana Sangiovese
Sydlige Italien
I det sydlige Italien er klimaet hedt ift. dyrkningen af duesorter. Syditalienske vine har medium syre, sødmefuld frugt og lædertoner. Blandt den regionale produktion kan nævnes:
- Primitivo
- Negroamaro
- Cannonau