Languedoc vin

Languedoc vin må siges at være her, hvor franskmændene eksperimenterer. En stor legeplads for vineksperimenter, hvor vindistriktet flere gange er blevet en sammenligning til californisk vin, hvor der ligeledes er yderst varmt og nogle gode betingelser for at producere god vin.

Et eksempel på, hvordan Languedoc er en stor legeplads for vineksperimenter, var Ferraton La Tournée i Verden Rundt Oktober 2017 et positiv overraskelse for medlemmerne af Vinoli. Her fik man virkelig en anderledes og spændende smagsoplevelse fra Frankrig, som man ikke lige havde set komme. Allerede på etiketten med intet mindre end en illustration af en hurtig bil blev man gjort opmærksom på, at dette var en anderledes flaske vin end den stereotype fransker. I sandhed lige hvad dette vindistrikt står for!

I Languedoc er gammel kvantitet blevet skiftet ud med nye druesorter, hvor der eksperimenteres med højere kvalitet ud fra andre sammensætninger.

Languedoc vin

Nytænkning i verdens mest traditionelle vinland

Nytænkningen i Languedoc er langt fra kommet af sig selv, men der er tværtimod nærmere tale om en reaktion på en stærk markedsefterspørgsel. Det har således rykket en af vinverdens mest traditionelle lande, når det kommer til produktion af god og spændende vin. Der ønskes en høj og ikke mindst anderledes kvalitet, hvor en enkelt druesort ikke altid kan klare det på egen hånd.

Forandringen må siges at fryde, da det franske omdømme i høj grad er blevet udfordret, når vi snakker eksport til forbrugere uden for landets grænser.

En klassisk druesort som Cinsault er blevet skiftet ud eller suppleret med andre druesorter som Syrah og Grenache. Her har Languedoc taget imod med åbne arme med et varieret og modtageligt klima herfor. Der dukker flere og flere kvalitetsvine frem herfra, hvorfor distriktet er yderst vigtig at holde øje med.

En anden fortid

Languedoc går dog ind i al denne nytænkning med en anden fortid, som til dels fortsat eksisterer mht. deres omdømme den dag i dag. Det skyldes at flere vine herfra fortsat fremstår som hverdagsvine, som vindistriktet i første omgang især blev kendt for, da konkurrencen eksploderede fra resten af vinverden. Distriktet kæmper fortsat med dette omdømme, hvorfor al denne nytænkning er faldet på det rette sted. For Languedoc har meget mere at byde på end anonyme hverdagsvine.

En af de fremtrædende eksempler på succeshistorier har været i bjergene, hvor der er blevet skabt stærk og yderst krydret vin med en god frugt. Generelt har det her været startskuddet til mere personlighed end så meget andet sydfransk vin, hvor det brogede ry virkelig er blevet sat til skamme.

Et kvalitetsmæssigt kvantespring har været nødvendigt for Languedoc, og det kan man virkelig se nu, hvordan de får sat sig på verdenskortet over kvalitetsvin. Spændende anderledes fransk tilgang skal man lede længere efter, men her kan man tale, om et vindistrikt, der har formået at fremstå således.