Mendoza vin

Mendoza vin er et af Argentinas mest fremtrædende vindistrikter. Intet mindre end 90% af landets eksport stammer herfra, hvorfor distriktet har en yderst vigtig rolle, når det kommer til landets vinproduktion og ikke mindst internationale omdømme. Den argentinske varme gør ofte vinene lettere tunge med en vis sødme uden den store syre. Det har medlemmerne af Vinoli stødt på ad flere omgange, hvor SinFin Guarda Merlot fra Verden Rundt November 2017 er værd at nævne, når vi snakker argentinsk rødvinMerlot, mens Paula fra Hvidvin Oktober 2017 er værd at fremhæve, når vi snakker argentinsk hvidvin. Sidstnævnte havde vi at gøre med et eksperimenterende brug af en international druesort som Chardonnay, hvilket resulterede i en relativ stille og rolig nydelsesværdig hvid.

Mendoza vin - Argentina - Andesbjergene

Argentinas vigtigste vindistrikt

Ovenstående sætter Mendoza vin i en yderst fremtrædende, men også presset situation. Da de står for langt størstedelen af landets vineksport, står eller falder det altså i lige så høj grad med dette distrikt. Varmen og nærmest tørkelignende tilstande giver sine udfordringer, hvorfor meget er blevet til konsumvin, hvilket også har været medvirkende til at danne et vis rygte heromkring i den store vinverden. Der ligger fortsat et gevaldigt arbejde i at løfte kvaliteten, da det er de færreste producenter, som lykkes med at tage højde for klimaet mod kvaliteten. Med varmen og de få regndage, som årligt er i landet, således er en vis højde afgørende for, at man kan lykkes med at skabe kvalitetsvine. Jo højere der plantes, jo køligere er der, hvor der helt generelt kan opnås en større balance. Druerne indeholder herigennem også mere syre og får en længere modningstid.

Mendoza hæver sig over resten af landet i sin bogstavelige forstand. Det ligger nemlig hævet højere over havets overflade, hvor Andesbjergene her er medvirkende til at skabe mere fordelagtige forhold. Det er typisk i den centrale del af distriktet, hvor man ser vine af højere kvalitet. En utraditionel tilgang er her, modsat flere europæiske vinlande, at man laver de fleste vine på én druesort. Fordele og ulemper kan der her argumenteres for hver, men i den moderne vinverden sætter det sine udfordringer. Det kan dog resultere i elegante og komplekse vine, hvilket området her i højere grad er lykkes med.

Der begynder at komme flere vine, hvor man har forsøgt sig med at blande diverse druesorter, men det er i virkeligheden deres formåen på den ene druesort, som de både har haft succeser og fiaskoer med. I forlængelse heraf er det især på Merlot, at de er kommet frem i vinverden med interessante kvalitetsvine.

Andesbjergene

Bjerghøjderne er afgørende for Mendoza vin, hvis distriktet som helhed skal frem. Især østsiden har været medvirkende til at skabe anerkendelse, selvom der egentlig ikke eksisterer en kontakt med havet, hvilket ses som en fordel flere andre steder i vinverden. Her er distriktet afhængig af den sparsomme vandmængde, som udelukkende kommer af bjergenes begrænsede smeltevand.

Andesbjergene er afgørende for vindistriktets produktion af vin, og når det lykkes at ramme den rette temperatur og mængde vand, således ser man ofte meget fyldige, frugtige og koncentrerede vine herfra. Fattig på syre vil fortsat fremkomme, og den mest udbredte druesort skal endnu engang understreges som værende Malbec, der er afgørende for distriktets fremtid.