Merlot

Med Oyster Bay Merlot fra Verden Rundt November 2017 så vi, at new zealandsk rødvin også har en stjerne på den danske vinhimmel. Her rammes der med en fremragende Merlot fra det fremtrædende vindistrikt Marlborough. Det var ikke blot Oyster Bay, men bl.a. også en argentinsk rødvin i form af SinFin Guarda Merlot imponerede i selv samme box. En fantastisk mulighed for sammenligning af denne interessante druesorte fra to vidt forskellige steder i verden. Ellers er den druesort der især ses blandt spansk rødvin, hvilket er kommet til udtryk i flere tidligere vinboxe i form af eksempelvis Monjardin Crianza fra Navarra og Petit Albet Negre Tinto fra Penedés, som to iøjnefaldende og anbefalelsesværdige af slagsen.

Merlot Druen

Merlot er en populær druesort

Merlot er en af de mest populære og deraf også plantede druesorter i vinverden. Den har spredt sig fra det franske vindistrikt Bordeaux og ud til resten af verden, hvor Californien også er ved at få succes ved brugen heraf. Med over 160 vindistrikter, der har taget Merlot til sig, således vidner det om en vis popularitet. Helt fremme ses de klassiske vinlande som Italien, Frankrig og Spanien, mens bl.a. oversøiske lande prøver at lave deres indtog med egne kendetegn. Populariteten skyldes ikke mindst, at druesorten faktisk er meget højtydende forstået på den måde, at den både fungerer alene og sammen med andre druesorter, hvilket er en væsentlig grund for, hvorfor den er blevet populær for diverse vindistrikter. Vin på Merlot er yderligere kendetegnet ved en meget smidig smag. I denne sammenhæng skal det forstås på den måde, at det giver en utrolig fyldig, men også meget blød oplevelse blandt forbrugerne. Endnu et stærkt argument for, hvorfor druesorten er populær – ikke blot er den interessant for det enkelte vindistrik, men den har altså også en stor popularitet blandt forbrugerne.

I smagen af Merlot kan der forekomme nuancer af diverse nøder og vanilje, hvor smagen ses noget rundere og blødere end eksempelvis Cabernet Sauvignon. På trods af deres forskellighed er de to druesorter da også grundingredienser i det franske, hvor Merlot dog må tage en forholdsvis fornem andenplads bag, da Cabernet Sauvignon altså bare anses som en mere fremtrædende oplevelse ud fra dens mørke og syrlige karakteristika. Det anses ikke mindst mere ”rigtigt”, men det forbruges i højere grad også mere blandt slutbrugeren, som i sidste ende er den vigtigste stemme. Cabernet Sauvignon er derfor også på fremmarch i Danmark, mens Merlot følger flot efter – og de gør det hver for sig godt i hver deres smag. Syrah kan her også nævnes som en druesort, der bliver snakket om i samme flæng.

Tilgængeligheden ved vin på Merlot er da også blevet tilgodeset blandt danskerne, hvorfor druesorten vinder mere og mere frem i de danske stuer, som en ganske udmærket smagsoplevelse. Det skyldes ikke mindst dens blødhed og hurtigere drikkemodenhed, hvor eksperter ikke mener, at det ikke er meningen at sætte dem op imod hinanden – men hvor bliver det sjove så ikke af?

Elsket over hele vinverden

Den store popularitet har også resulteret i, at Merlot er blevet en druesort, som er blevet elsker vinverden over. Ikke blot ved vindistrikterne, men altså også forbrugerne. Kvalitetsmæssigt er der da også noget at komme efter, hvorfor det ikke ligefrem gør vine på Merlot mindre elsket. De bedste vine anses især med en karakteristisk og fremtrædende duft ud fra et intenst mørkt udseende i glasset. Her kommer en lang lagringsperiode nemlig op, hvor forskellige vindistrikter har forsøgt at håndtere dette. I noget så klassiske et vinland som Italien er netop denne druesort noget helt op i toppen og mest benyttet druer, selvom de ikke helt er lykkes med at skabe et helt godt og interessant indtryk, men blot benyttet den som en rolle i en større blanding. Merlot er og bliver den mere runde og meget bløde vin, som bliver undermineret af italienerne, men samtidig bliver fremhævet mange andre steder i verden – og hvor fantastisk er det ikke, at Merlot ikke blot fungerer til blandinger, men kan også stå helt alene?

Hvis en kvalitetsvin skal opnås med Merlot kræver det dog en hård kontrol og styring over drueudbyttet. Det tager dog ikke de fine forsøg verden over fra den, og den er og bliver en selvskreven global drue, som forhåbentligt har rigtig, rigtig mange overraskelser og år foran sig.

Vine baseret på Merlot

[ux_products ids=”5669,5673,5168,5180,5692″]