Monastrell
Monstrell, eller det franske Mouvèdre, sættes sammen med den spanske forbindelse, som har navngivet druesorten Monastrell denne vej. Ud fra den franske højborg har Spanien taget den til sig som en deres darlings. En hoveddrue som vi bl.a. så i Laderas De El Sequé i Spansk August 2017 gjorde det rigtig fint herigennem, hvor Alicante gav gode forhold til at skabe denne interessante smagsoplevelse.
Det er altså i Spanien, at Monstrell navnet benyttes, mens oversøiske lande som Amerika og Australien har andre navne. Californisk vin ses druen ved navn Mataro, og det samme gælder for Australien. Rôhne er her en forgænger for Mouvèdre, som franskmændene har døbt den.
Monstrell ses ofte i en blanding med andre druer som Syrah og Grenache, hvor man altså eksperimenterer i høj grad for at få den helt rigtige stil og smag for den enkelte producent. Små 50 vindistrikter har taget druesorten til sig hvorfor de forskellige navne. Frankrig er især i front her, hvorefter Spanien og de oversøiske lande følger pænt efter.
Den blå drue
Druen har en indbydende blå farve, som kommer af små og kompakte klasser og har en spansk/fransk oprindelse. Monastrell er i dag blevet en af de vigtigste druesorter i Spanien, hvor den trives rigtig godt i landets klima med en lang modningstid, hvoraf den sene modning kræver en varm vækstperiode for at trives mest optimalt. Der laves typisk berusende typer vin på denne drue, hvilket især kommer af den høje alkoholprocent fra druens tykke skaller. Vinene herpå har ofte en tendens til at have en vild form for smag, når de drikkes unge. Hvis man ser på det med traditionelle briller skal den blå drue have lagret i længere tid på egetræsfade, hvis den skal slå igennem alene i en vin. Her kommer den altså virkelig til sin ret, og en lagring på et par år på flaske giver endvidere et fremtrædende positivt indtryk. Det skyldes ikke mindst balancen, der bliver skabt herigennem, men man ser bare druen bedst sammen med andre. Den er derfor også gået hen og blevet kendt og populær som den blandingsdrue, den i virkeligheden er.
Den blå drue frembringer ofte en duft af diverse bær som blåbær, hindbær og brombær, mens svesker med et strejf af kanel, peber og rosmarin også tit i forbindelse med denne druesort.
Monastrell = Rødvin
Monastrell har mange synonymer ift. andre navne på en og samme druesort, men én ting, de alle har tilfælles, er, at den er lig rødvin. Det er i virkeligheden en imponerende rødvinsdrue, der i høj grad benyttes hertil. Den dyrkes i mange vindistrikter i den store vinverden, men altså alle med et formål: at skabe en god rødvin. Spansk rødvin og fransk rødvin er virkelig gået forrest her som det gode eksempel.
Den tykke skal på druen er et essentiel karaktertræk med dens høje alkohol for at skabe den gode flaske rødvin. Hvis vejrforholdene giver for meget varme, har man været ude for at skabe rødvine på en lige lovlig ekstraordinær sødme, hvorfor den ofte bruges i andre blandinger for at tilbageholde dette resultat.
Hvis Monastrell skal lykkes som en selvstændig druesort kræver det, som tidligere nævnt i ovenstående, en længere modningstid og speciel lagring. En bonus info er, at den faktisk også benyttes i det kendte Cava.