Muscat

Muscat er en yderst kraftig druesort, hvilket vi i fulde uddrag så med den californiske hvidvin American Wings i Hvidvin Oktober 2017. En meget fremtrædende og tilnærmelsesvis rødvinsoplevelse lagde virkelig op til en fed lækker smag. Amerikansk hvidvin er ellers ikke ligefrem frontfigur, når det kommer til denne druesort, men Californien har altså her meldt sig ind i kampen med denne meget interessante hvidvin. De mange forskellige muligheder med Muscat deler nemlig ofte den samme skæbne – en meget stærk duft af samme navn. Derudover har den ofte et lavere syreindhold. Druen er plantet i flere dele af vinverden, men er suverænt mest udbredt på italiensk hvidvin, hvor Piemonte kan fremhæves, og fransk hvidvin med tanke på Alsace. I forlængelse heraf laves der både Muscat til tørre hvidvine, mousserende vine og søde dessertvine. Druesorten er høj grad en sart en af slagsen, hvorfor den ikke ligefrem kan gro i diverse vejrforhold.

Muscat

En unik druesort

Muscat er yderst interessant og meget anderledes druesort end mange andre. Med under 25 vindistrikter, som har taget druesorten til sig, således er det et begrænset, men intens brug heraf for at skille sig ud ift. andre druesorter. Det er især Italien og Frankrig, der for alvor har taget druen til sig, men nu ser man altså også Amerika sætte sit flag på vinkortet. Uanset hvad fremstår Muscat ofte med unik duft af samme navn med nuancer af lemon, abrikos og fersken, hvor et strejf af chokolade, kaffe eller honning også kan forekomme.

Druen er ellers ikke, som man skulle tro – et navn på én enkelt druesort. Der eksisterer faktisk en større familie af druesorter relateret hertil, hvoraf flere også er værd at fremhæve så som Muscat Blanc, mens eksempelvis Muscat Hamburg omvendt i høj grad bliver nedtonet. Druen har ligeledes en unik farve, da den kan variere mellem en lysere grønlig fremtoning til en mere mørkeblå en af slagsen. Muscat vil dog fortsat gå under den ældgamle grønne sort, som er en af ældste druer i verden.

Muscat er en mindre rund drue, som besidder den her krydret karakater. I Piemonte laves druen f.eks. til en sødere boblende vin, men man i Alsace er begyndt at lave mere tørre hvidvine på den. Muscat har således flere former, hvor Amerika bl.a. er begyndt at tage den til sig. Argentinsk hvidvin og australsk hvidvin har her et stykke vej mht. denne druesort.

En kraftig smag

Muscat er, som tidligere nævnt i ovenstående, en kraftig druesort. Det giver typisk ligeledes en kraftig duft fra vin på denne drue. På trods af den dyrkes i mange forskellige områder og deraf forhold, således har den ofte karakteristika af kraft og fedme, selvom den selvfølgelig ender ud i forskellige stilarter. Her snakker vi igen alt fra tørre til søde vine, hvor mangfoldigheden på denne måde er forholdsvis åben. Den fælles duft og smag kommer i høj grad fra de solmodne druer, hvilket ofte også giver en frugtig smag med en dæmpet syre med en fremtrædende sødme. Den går tit godt sammen med andre blandinger på andre druesorter, hvor det er medvirkende til at give dens eget karakteristiske touch.

Vine baseret på muscat druen