Navarra vin

Navarra vin, eller Navarre, må siges at komme fra et af de ældste vindistrikter i Spanien. Det er regionens eneste DO, Denominación de Origen, hvilket er en klassifikation på, at du er garanteret for, at vinen kommer fra vindistriktet, som fremgår på flasken. Derudover falder det ligeledes ind under nogle særlige regler for de specifikke givne druesorter, der skal overholde bestemte regler.

Medlemmerne i Vinoli har en enkelt gang stiftet bekendtskab med vin fra Navarra. Der var her tale om Monjardin Crianza, som var lavet på en større druesammensætning i form af Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot. Denne spanske Navarra vin var med i Verden Rundt September 2017, hvor den boltrede sige med en karakteristisk smag. Det var nemlig en spansk smagsoplevelse, som man ikke lige havde regnet med ved et intenst, bredt og yderst komplekst udtryk.

I Navarra dyrkes der alverdens druesorter, hvorfor de havde succes med ovenstående vin. Det skyldes nemlig ikke mindst deres formåen ved at blande forskellige druer sammen. Det gælder ligeledes med den traditionelle Grenache såvel som den internationale Chardonnay.

Navarra vin

Det eksperimenterende vindistrikt

Det kan godt være, at Navarra er et af de ældste vindistrikter i Spanien, men det er samtidig også et af de mest eksperimenterende. Det er således svært at finde en stil, men hvor det er lykkes med spændende vine på lokale druesorter, såvel er det lykkes på internationale.

Historisk må det fremhæves, at man egentlig eksporterede primært til Bordeaux, men sådan er det bestemt ikke i dag. Forskellige vinmagere har her været medvirkende til at sprede det relativt ukendte vindistrikt bredt udover den store vinverden.

Vindistriktet strækker over en 100 km. bred strækning i det nordøstlige Spanien, hvor et vigtigt kendetegn er diversitet, hvilket ikke kan understreges nok. Det gælder såvel i deres eksperimenterende tilgange, men ligeså hvilke mulighederne klimaet og ikke mindst landskabet har givet. Her har man virkelig forstået at udnytte sine muligheder, hvor alt fra Pyrenæerne til roligere vejr i Ebrodalen giver et yderst varieret klima og landskab, som har resulteret i spændende forskellige vine. Det har nemlig været medvirkende til, at distriktet er blevet kendt for en blanding af klimaer ift. Middelhavet, Atlanten og deres fastland. Bjerge, sletter og floder er her hver for sig medvirkende til at forstærke den eksperimenterende stil, der i høj grad eksisterer i Navarra.

Stor udvikling

Navarra er gennemgået en fremtrædende og imponerende udvikling de seneste årtier. I 1980’erne nåede man eksempelvis en stor milepæl mht., at man for første gang for alvor begyndte at eksperimentere med nyligt introducerede druesorter. De traditionelle druesorter skulle nemlig nu til at leve med andre druer, som aldrig havde set det spanske lys. Mange af de nye druesorter blev modtaget med stor succes, uden de for alvor skubbede de etablerede af banen. Her har Navarra formået og er i dag kendt for et nyt og frisk indtryk. Endnu vigtigere har det her været, at Navarra har taget kæmpe skridt mod vin af høj kvalitet.