Her er en lille mini guide, som hjælper dig med at blive klogere på opbevaring af vin. Det er vigtigt at du opbevarer din vin korrekt, hvis du vil opbevare den i længere tid ad gangen.
Opbevaring af lukket/uåbnet vin
Lukket/ uåbnet vin opbevares bedst ved 10-13 grader og med en luftfugtighed på 75%. Det især vigtigt at opbevare vinen ved disse forhold, hvis du har planer om at gemme/opbevare vinen i længere tid(et år plus).
Hvis du fx opbevarer vinen et sted, hvor temperaturen varierer, er der større chance for at vinen udvikler vindefekter. Vejret varierer en del i Danmark i løbet af året, så du kan med fordel investerer i et vinskab eller en vinkælder, hvis du samler/gemmer vin i længere tid ad gangen.
Opbevaring af åben vin
Åben vin opbevares bedst køligt ved 10-13 grader i et køleskab, kælder eller et vinskab. Sørg altid for at sætte en prop på den åbne vinflaske, så vinen ikke får mere ilt. Her kan du bruge proppen fra vinflasken eller en vakuum prop, som du bruger til at forsegle vinflasken.
Undgå at opbevare åben vin ved stuetemperatur og uden prop. Stuetemperatur og ilt gør nemlig at vinen forringes hurtigere.
Lys og opbevaring af vin
Sørg for at undgå sollys og kunstig belysning, når du opbevarer din vin. Lys kan nemlig godt give lysskade/UV-skade og varmeskade til vinen, hvis vinen bliver udsat for lys i længere ad gangen. Opbevar altid vin et mørk og køligt sted for at undgå lysskade, fx et mørk kælder, bryggers eller et vinskab.
Lys kan forårsage ”reduktion” i vinen, som gør at vinen lugter – det skyldes mangel på ilt i vinen. Lys har det også med at give varme, og der kan dermed opstå varmeskade i vinen. Varmeskade får vinen til at ”koge”, og det forringer vinen hurtigere – ødelægger smagen og kan give brunfarvning.
Læs mere om vintemperatur i forbindelse med servering af vin.