Petit Verdot

Petit Verdot er en sort drue af slagsen. Den er primært kendt som den klassiske druesort fra Bordeaux. Den modnes en del senere end mange andre druer her, hvorfor den er blevet fravalgt af franskmændene flere. Det har dog givet plads Spanien, hvor spansk rødvin er begyndt at vinde frem herpå. Det så vi bl.a. med Marques de Griñon i Spansk Oktober 2017, hvor vindistriktet Castilla y Leon virkelig gav optimale forhold til at opnå en sådan spændende smagsoplevelse.

Når Petit Verdot modnes ses en intens farve og smag allerede i tidlige og små mængder, hvor den står stærkt alene. Hvis man endelig er ude at blande den op med andre druesorter ses Cabernet Sauvignon som en fremragende drue at matche den op mod.

Petit Verdot ses ofte imponerende som både ung og gammel, hvor førstnævnte giver et indtryk af en intens duft. Grundet den faldende interesse i Bordeaux har det givet plads til andre. På trods af blot omkring vindistrikter, der har taget druesorten til sig, således ser man altså bare, at Spanien er gået forret med flot følgeskab af Australien og Amerika med interessante oversøiske resultater. Petit Verdot er nemlig spændende, når det kommer til sin kraft.

Violer

Den store kraft, som Petit Verdot besidder, resulterer ofte i en dyb farve med en god struktur, når det kommer til vine lavet herpå. Én ting er druesorten i virkeligheden blevet kendt på i den store vinverden, og det er ikke mindst dens dybe duft af violer, som også har et aftryk i smagen blandt flere af disse vine. Hvad der manglede af sol i Frankrig, har man nemlig fundet frem i bl.a. Californien, hvor man virkelig er begyndt at få det bedste frem i Petit Verdot. En stigende interesse herfra har nemlig resulteret i, at man virkelig får duften og smagen heraf frem i en god oplevelse.

Petit Verdot er faktisk gået hen og blevet en af de mindre kendte og anvendte druesorter i det franske, men hvor man ofte glemmer, at den i højere grad er begyndt at fungere som blandingsdrue i en mindre rolle hos flere vine. Mindre rolle forstået på den måde, at den får et lille antal procenter i druesammensætningen, men pladsen har alligevel sin relevans, da den bidrager med sin karakter – ikke mindst dens fremtrædende karakteristika af viol.

Sammen med Cabernet Sauvignon, som den tykke skal, går de altså bare rigtig godt sammen. Her produceres der ofte vine, der resulterer i en smuk og mørk farve.

Interesse udefra

På trods af en antaget oprindelse fra det franske, har man i stigende grad oplevet en interesse ude for landets grænser. Andre steder i den store vinverden er man nemlig stille og rolig begyndt at få øjnene op for dens potentiale. Her tæller man især Amerika og Australien, som virkelig er begyndt at røre på sig. Herhjemme har den meget til gode blandt danskerne, da den ikke har nået mange af den danske vinhylder. En undervurderet druesort, som mange danskere ville have godt af at prøve kræfter med.

Vine baseret på Petit Verdot