Pinot Grigio
Pinot Grigio, som den bliver kaldt i Italien, er meget udbredt og yderst populær druesort. Det er egentlig en form for mutation af den franske Pinot Noir fra Bourgogne og går endvidere også under navnet Pinot Gris. Der er udelukkende tale om en druesort til hvidvin, selvom selve skindet egentlig har en iøjnefaldende grålig eller lyserød farve ved høst. Selve Pinot Grigio giver ofte en fremtrædende duft og smag, hvilket vi bl.a. så i den italienske Terre del Noce Pinot Grigio fra Trentino i Hvidvin Juli 2017. Den står dog ikke alene, da italienske Banfi Le Rime fra Toscana i Blandet September 2017. Her er Californien altså også begyndt at komme med på beatet. Succesen ses på trods af, at den ofte har mindre syre end eksempelvis Sauvignon Blanc.
Med ”blot” omkring 30 vindistrikter, der har taget Pinot Grigio til sig, således er det alligevel en meget udbredt druesort. Det ses fra europæiske lande som Frankrig og Tyskland helt over til de oversøiske lande som Australien og New Zealand. Mest udbredt er den faktisk i ikke blot Tyskland, men altså også Italien, hvor man i virkeligheden for alvor har promoveret lige præcis navnet. Klimaet i det italienske er nemlig helt optimalt for Pinot Grigio, hvor der tillades, at den både ender ud i tørre og søde hvidvine. Italiensk hvidvin er derfor helt fremme og presse på dette område, hvor vine herpå typisk dog ender ud i krydrede og nærmest moskusagtige smagsoplevelser suppleret med en eksotisk frugt. Duft af især ananas, æble, grapefrugt og honning ses især ved disse vine, hvor sidstnævnte faktisk også ofte kan spille en rolle i smagen. Derudover kan flere med fordel gemmes i længere tid.
Druesorten med de mange navne
Pinot Grigio er, som ovenstående indikerede, egentlig en druesort med mange forskellige navne, men de mest ikoniske er altså bare førstenævnte og Pinot Gris. Det er endnu engang sjovt at se, hvordan franskmændene tager sidstnævnte til sig og markedsfører sig herpå, mens lande som Italien og Amerika tager Pinot Grigio til sig, som i dag er mest udbredt bland den danske befolkning. Begge navne benyttes i høj grad af alle mulige andre lande, men det er altså bare sidstnævnte, som der virker til at være slået igennem. For at tage Pinot Gris så stammer navnet her fra selve skindet på druen ved høsten, hvor den altså får den her grålige eller lyserøde farve, hvilket kommer fra det franske sprog.
Pinot Grigio bliver dyrket i rigtig mange lande på trods af det spiselige antal omkring 30 vindistrikter, som har taget druesorten helt ind til sig. Alsace kan især nævnes her, som et af de distrikter, der virkelig er slået igennem med vin herpå. Her tillader klimaet netop også, at der både kan laves tørre og søde hvidvine, mens jo senere druen plukkes, jamen jo sødere bliver den faktisk.
Smagen af Europa
Det skal endnu engang understreges, at det for alvor er Frankrig og Italien, der sidder på denne druesort. Det er således en smag af Europa, der følger med i købet, hvor især det italienske er faldet i dansekernes smag. Danskerne er generelt glade for italiensk vin og ikke mindst italiensk rødvin, hvorfor det da heller ikke er nogen hemmelighed, at italiensk hvidvin falder alt for langt fra stammen her.