Pinot Noir

Pinot Noir er en af de ældste og mest ædle druesorter, som er kendt for at være en af de mere vanskelige druer, da det i høj grad kræver specifikke færdigheder og metoder for at beherske dens betingelser for vækst. Grunden til, at det er en af de mere ædle druesorter, skyldes ikke mindst, at det er en fremtrædende drue i det franske vindistrikt Bourgogne. Senere hen har druesorten spredt sig og vundet fremtrædende udbredelse med amerikansk rødvin, new zealandsk rødvin og chilensk rødvin. Der findes mange vine, som er baseret på pinot noir. Terra Andina på 100% Pinot Noir var blandt andet med i Verden Rundt Oktober 2017, som blev taget rigtig godt imod blandt medlemmerne af VINBOXEN i Vinoli.

Pinot Noir Druen

Den franske baggrund

Det er ingen hemmelighed, at Pinot Noir er tæt forbundet med Bourgogne. Herfra betragtes mange rødvine som nogle af verdens bedste og fineste vine. Det skyldes ikke blot Pinot Noir, men det er bestemt en druesort, der har været medvirkende til at få vindistriktet til at fremstå således. Rigtig god Bourgogne vine koster dog mange penge, hvorfor andre vindistrikter i vinverden er begyndt at tage druesorten til sig og konkurrere herpå. De har forsøgt at kopiere den franske succes, men det er ikke rigtig for alvor lykkes. Det skal dog siges, at der er kommet nogle rigtig fornuftige vine på Pinot Noir ud af det til rimelige penge – men det bliver bare aldrig helt Bourgogne! På trods af druesortens skrøbelige karakter og håndtering heraf findes og plantes den over det meste af vinverden den dag i dag. Som udgangspunkt kommer flere af de bedste vine fra netop Bourgogne, men Californien og Marlborough er især på vej frem med deres brug af Pinot Noir.

Der findes over 180 vindistrikter, hvor der dyrkes Pinot Noir. Frankrig går i front med hele 84 distrikter, mens Italien, Australien, Amerika og New Zealand bl.a. følger herefter som de mest iøjnefaldende. Terra Andina fra Aconcagua var derfor en stor overraskelse, da den kom fra den anden ende i form af Chile.

Grunden til, at den er en vanskellig drue, skyldes også, at Pinot Noir skiller sig ud ift. at ramme den helt i skabet. Det sætter både krav til såvel klima som selve høsten, hvor det første og fremmest krævet et rimeligt køligt og forholdsvis stabilt klima, hvorefter druen skal høstes på et bestemt tidspunkt. Vinstokkene hertil bliver derfor også plantet og placeret på specielle og gunstige vinmarker – nogle gange ud mod have og søer for at skabe et mere fordelagtigt køligt klima. Høsten er vigtig mht. at få den velkendte elegante bærfrugt og sødme frem i vine på Pinot Noir. Her risikerer man at ende ud med en flad vin uden duft og dybde i smagen.

Oplevelsen af Pinot Noir

Pinot Noir skal først og fremmest fremhæves som en yderst elegant og i en vis grad feminin – forstået på den måde, at den har en let sødme, kan være parfumeret og yderst mineralsk. Feminin må dog ikke forveksles med en vin af tynd eller spinkel karakter. Den er primært elegant, men kan ligeledes have en vis kraft og kompleksitet, hvilket også fremhæves i rimelig lys farve i betragtning af rødvinens mest gængse farve. Det skyldes ofte et lavt indhold af garvesyre, som bliver suppleret af en rimelig omgang frisk syre, hvilket gør vinen frisk. Endnu engang skal årsagen findes i et specielt karaktertræk i form af, at Pinot Noir har en tyndere skal. Tyndere end bl.a. Cabernet Sauvignon, mens Pinot omvendt er rigere sammenlignet set på alkohol, hvilket i flere tilfælde har været medvirkende til at give en let fedme og fløjls- og silkeblød oplevelse. Cabernet Suavignon kan anskues som den mere maskuline, hvor Pinot kan anskues som den mere feminine.

Pinot Noir bliver fortalt som den druesort, som smager af mindst, hvilket sætter krav til hele processen omkring druesorten for at stå med den endelig gode flaske vin. I duften har vine på denne druesort derfor også ofte lette kendetegn af solbær, kirsebær eller lakrids, mens smagsoplevelsen fremkommer rimelig let, men med flere lag af indbydende og interessant nuancer, der kommer fra en vanskelig produktion.

Pinot Noir til maden

På baggrund af den lette karakter, som Pinot Noir har, således er det en utrolig alsidig druesort, når det drejer sig om sammensætninger af mad hertil. Flere vine på Pinot Noir har nemlig været medvirkende til at rykke ved en grænse ift., hvornår man egentlig plejer at benytte sig af rødvin og hvidvin, da den passer meget godt ind i et bredt spektrum af madretter. Det er således også altid en gedigent sikker flaske at smide på bordet, når man skal have en stille og rolig aften med stille og rolig god mad dertil. Lidt svampe og vildt siges at være et ekstraordinært godt match, mens laks også gør det godt på fiskefronten til en Pinot Noir. Omvendt skal man være opmærksom overfor for meget syre i maden, da det kan skade smagsoplevelsen af Pinot Noir, mens den bestemt heller ikke skal anses som en dessertvin.

Vine baseret på Pinot Noir druen

[ux_products ids=”5235″]