Primitivo

Hvis Amerika har en nationaldrue i Zinfandel, således har italiensk rødvin en foretrukken druesort i Primitivo. Amerikansk rødvin og især Californien har vundet meget på den front i brugen af Zinfandel, mens det syditalienske Puglia i lang tid har været verdenskendt for kvalitetsvin på Primitivo. Det er heller ikke for sjovt, at en test har vist, at disse to druesorter skulle være en og samme, men hvor landene selvfølgelig holder fast i eget navn og kører på hver sin effekt i duft og smag.  Det skyldes jo ikke mindst, at de to forskellige druesorter er gået hen og blevet fremtrædende varemærker landene hver for sig.

Vine på Primitivo er ofte mere frugtige og har stor effekt af diverse bær i duft og smag, mens vine på Zinfandel er mere mørke og kraftige i både duft og smag. Et strejf af nødder, svesker og chokolade kan her variere ligesom krydderierne af peber eller kanel. Generelt er førstnævnte mere frugtige, mens sidstnævnte mere er søde i det.

I forlængelse af ovenstående ses det også blandt de italienske vine, at de fremstår mere rustikke end de amerikanske. Dette har ligeledes været medvirkende til at sætte et indtryk i den store vinverden. Det falder i nogens smag, mens den større balance fra det amerikanske falder i andres.

Vindistrikterne

Et fremtrædende aspekt af den italienske Primitivo er, at der findes få vindistrikter i verden, som har taget denne druesort til sig. Sammen med Zinfandel, som går under samme druesort, er det i virkeligheden kun værd at fremhæve Italien, Amerika og så Australien, som forsøger at sætte sit eget præg og indtog. Oprindeligt er druesorten egentlig fra distrikter i Ungarn og Østrig, hvor druen altså nu er endt forskellige steder i verden under forskellige navne. Om der præcis er der tale om den helt samme druesort er stadig uvist, og der eksisterer en del diskussion herom, men man kan ikke afvise, at de har tætte bånd sammen – uanset hvilken litteratur man læner sig op af. Derfor gør de få vindistrikter derfor også en intens og koncentreret indsats ud af at sætte ”sin egen” druesort på verdenskortet. Her har italienerne gjort deres til Primitivo, som man mener stammer fra ”tidlig” på det italienske sprog. Det passer netop rammende for, at druesorten modnes tidligt, samt italienerne samtidig har gjort en dyd ud af at fokusere herpå samt det store sukkerindhold, som druen ligeledes besidder. Dette er endvidere medvirkende til at kunne lave vine med en alkoholprocent på over 15%.

Duften og smagen

Duften og smagen afhænger yderst meget af, hvilke temperaturer, som druesorten dyrkes i. I kølige distrikter ser man, at der kan opnås en fin og i en vis grad elegant smag, mens i det varmere ses en smag, der minder om mere kraft og fylde. Syditaliensk Primitivo, apropos Puglia, ses der sjældent særlig elegante vine, hvor vi her nærmer os de mere kraftige, modne og krydrede oplevelser, som både ses i duft og smag.

Primitivo er en yderst mørk drue, der i høj grad benyttes til at lave ligeså mørke og ikke mindst kraftige rødvine med et højere sukkerindhold, som netop giver mulighed for mere alkoholtunge vine af slagsen. En typisk Primitivo kan dog nogenlunde kategoriseres som en rund, blød og fyldig vin, hvorfor den netop også er så populær blandt det danske folk. Primært på baggrund af denne alkoholtyngde gør vine på Primitivo derfor også i høj grad til kraftigere retter, da smagen ellers her kan overdøve retter som let og lyst kød.

Vine baseret på Primitivo

[ux_products ids=”5693,5173,5176,5177,5329,5330″]