Ligesom rødvin findes der et ekstremt stort og ikke mindst uoverskueligt udvalg af hvidvin. Danskerne elsker generelt vin, og selvom det primært er rødvin, så er der i særdeleshed også blevet plads til hvidvin. God hvidvin må siges at være yderst fantastisk, og det er danskerne altså ved at opdage. Der sælges mere og mere, og det gælder ikke mindst foråret og sommeren for hvidvinens tilfælde. Det har fået vinhylderne til at eksplodere blandt landets butikker, internettet og ikke mindst befolkningens vinhylder. En stor grund til, at vi har lavet et vinabonnement hos Vinoli er, at vi således kan sørge for, at du bliver guidet gennem denne jungle – hver måned med kvalitetstestet hvidvin, vinguides og levering hjem til dig.

Medlemspris 79 kr
99,00 DKK
Medlemspris 89 kr

Hvidvin

Banfi Le Rime

99,00 DKK
Medlemspris 99 kr

Hvidvin

Chaminé

109,00 DKK
Medlemspris 79 kr

Hvidvin

Clos Malverne

99,00 DKK
Medlemspris 109 kr
Medlemspris 79 kr
Medlemspris 119 kr
Medlemspris 99 kr

Hvidvin

Jean Murbach

129,00 DKK
Medlemspris 89 kr

Australsk hvidvin

Little Yering

99,00 DKK
Medlemspris 89 kr
Medlemspris 89 kr
Medlemspris 89 kr
Medlemspris 69 kr

Hvidvin

Messias

79,00 DKK
Medlemspris 69 kr
Medlemspris 69 kr

Australsk hvidvin

Omrah Chardonnay Unoaked

99,00 DKK
Medlemspris 89 kr

Argentinsk hvidvin

Paula

99,00 DKK
Medlemspris 89 kr
119,00 DKK
Medlemspris 89 kr
Medlemspris 89 kr
Medlemspris 109
129,00 DKK
Medlemspris 79 kr

Argentinsk hvidvin

Viñalba Chardonnay

99,00 DKK
Medlemspris 99 kr

Hvidvin presses før gæring

Der er en væsentlig og faktisk yderst betydningsfuld forskel mellem rødvin og hvidvin. Først og fremmest skal det findes i gæringsteknikken, som adskiller sig væsentlig fra hinanden, når det gælder rødvin og hvidvin. Det ses ofte ved, at druerne til hvidvin presses før gæringen, uden de kommer i kontakt med drueskallerne.

Det vil sige, at gæringen foregår på en anden måde, som i høj grad er medvirkende til, at udseende, smag og konsistens er dybt forskellig. Den anderledes gæring giver også større muligheder for det enkelte vinhus at sætte sit personlige aftryk på smagsoplevelsen i sidste ende.

Hvidvin druer

Hvidvin fremstilles typisk af hvide (også kaldet grønne) druer. Derudover kan de faktisk også laves på røde (også kaldet blå) druer, hvis der sørges for, at drueskallerne bliver separeret yderst hurtigt fra selve mosten. Farven kan herefter variere alt fra helt klar til en mørklagt gul eller gylden farve. Alt dette har indflydelse på smagen, som også kan variere alt fra knastør til yderst sød. De fleste fremstår typisk som tør på baggrund af brugen af druesorter.

Hvidvin druer

Uanset druer er det fælles, at hvidvinen bliver fremstillet gennem noget nær den samme proces. Et af de første trin er allerede blevet berørt omkring, at når druerne bliver afleveret fra vinmarken, så skal de presses noget nær hurtigst muligt.

Herefter skal de pressede most også gerne overføres hurtigst muligt til enten en tank eller et fad. Her får smagsstofferne god tid til at finde sig tilpas, hvoraf eventuelle urenheder drager mod bunden. Bundfældningen gør det muligt at fjerne smagsforstyrrelser, der ville ødelægge den lignende mængde, hvis det er det, som vinhuset går efter.  Ved billige hvidvine ses det ofte, at mosten bliver centrifugeret, hvorfor urenhederne ikke bliver fjernet. Dette varsles på flasken, selvom det er blevet mere og mere moderne i nyere tid.

Hvidvin gæring

Efter høst og presning går gæringen i gang. Det sker enten naturligt eller mere ofte ved, at der tilsættes former for kultiveret gær. En forskel fra rødvin kommer her også til udtryk ved, at temperaturen ved gæringen typisk er lavere. Det skyldes, at der ønskes en mere frisk aroma og smag, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved frugten og syren ved den enkelte vin. Der kan man hurtigt fornemme, hvor godt det er lykkes det enkelte vinhus at bevare denne friskhed. Efter denne form for alkoholiske gæring er mere eller mindre overstået, kan vinhuset begynde at vælge, om den efterfølgende gæring skal gennemgå malolaktiske træk. Det sker eksempelvis, når det ønskede resultat skal være en blødere eller omvendt federe vin. Ønsker vinhuset derimod en sprødere og syrligere hvidvin, så blokeres den malolaktiske gæring simpelthen ved at tilsætte intet mindre end svovl. Her kan vinhuset altså gå ind og påvirke oplevelsen, som bliver serveret i dit vinglas. Selvom det altid vil være en smagssag, så gæres nogle af de allerbedste (og i hvert fald allermest kendte) på små egetræsfade, som tillader, at der optages lidt ilt under gæringen. Det ses blandt andet ved hvidvin fra Bourgogne og Bordeaux.

Hvidvin lagring

Lagring af hvidvin

Efter gæringen begynder den enkelte hvidvin at lagre. Det sker sammen med det finere bundfald, der kan være bestående af de gærrester, som der med nogenlunde jævne mellemrum bliver omrørt. Igen er det op til det enkelte vinhus, hvordan dette bliver tilgået.

Processen kan være længerevarende og i sidste ende resultere i såkaldte hvidvine med en del mere smag samt større fylde. Det sker jo især, hvis vinhuset går efter en sådan smagsoplevelse. Her kan der også jagtes fedme, som er blevet et større og større hit i nyere tid blandt danskerne – smagsoplevelsen er således begyndt at vinde større indpas.

Hvidvin smag

En ting er, at fremstillingen af hvidvin er anderledes end rødvin. En anden ting er, at smagen er væsentlig anderledes og unik. Den lækre og fede hvidvin er og bliver bare mere og mere populær, men der er også plads til den mere moderne hvidvin, som består af en frisk og frugtig smag. Derudover er hvidvin endnu nemmere at drikke under madlavningen, på terrassen og ikke mindst maden – især om foråret og sommeren! Generelt er det hvide glas endnu nemmere at nyde overalt og selv til en stille og rolig stund.

Sød hvidvin

Sød hvidvin vinder mere og mere frem i det europæiske. Det finder derfor også oftere og oftere vej til de danske vinnydere. Sød hvidvin er typisk kendetegnet ved, at de har karakteristika af en vis fylde, hvor de ofte har kraftfuld duft og smag. Disse hvidvine er som regel lagret på eksempelvis egetræsfade, hvor en duft og smag af fløde, vanilje og smør i høj grad kommer frem.

Hvordan er hvidvin sød?

Det nemmest ved at forklare det, om en hvidvin er sød, er, at modsætningen hertil er, hvis hvidvinen er tør. Generelt tales der om sødmeniveauet, når man vurderer, hvor sød, eller tør for den sags skyld, en hvidvin er. Kendetegnet ved en sød hvidvin er faktisk ofte, at flasken og vinen i glasset har en let gylden til en form for ravgul farve, som tydeligt skinner igennem – især til den danske sommer. Derudover går disse hvidvine også rigtig godt til frugt og søde desserter, hvor smagsoplevelsen virkelig bliver forstærket.  Det gælder endda også stærke oste, men omvendt utroligt nok i flere tilfælde ikke chokolade. Sammensætningen af mad til den søde hvidvin kan derfor klart anbefales, hvor du tydeligt kan identificere sødmen og den indbydende smag.

Druesorterne i sød hvidvin

Der er flere druesorter til en god flaske sød hvidvin. Nogle af de mere kendte druesorter er Chardonnay og Viognier, mens Marsanne-Blandinger og Sémillon hører til de lidt mere ukendte. Chardonnay stammer oprindeligt fra Frankrig, men dyrkes ufattelig mange steder. Hele 9 lande plus det løse fremstiller denne form for hvidvin, hvorfor du kan opleve forskel i smagen herefter. De mest fremtrædende forskelle kommer typisk til udtryk ved, om der benyttes og opleves en smag af ananas og gule æbler eller kvæde og stjernefrugt. Lagringen har ligeledes noget at sige, da fadlagret fremstår som rig og cremet, uden fad som let og frisk, mens mousserende giver bogstaveligt talt en lignende smagsoplevelse. Som en fingerregel kan det dog siges, at Chardonnay har karakteristika af især både frugt, fylde og alkohol, mens syre og i sidste ende en lille smag af sødme følger efter.

Marsanne-Blandinger er en noget mere ukendt druesort og er faktisk skabt på flere forskellige andre druesorter. Den har ligeledes sin oprindelse fra selv samme Frankrig, hvor karakteristika især bærer præg af alkohol. Alkoholen står derfor typisk som fremtrædende i smagen, hvorfor vinnydere heraf skal holde sig til eller afprøve denne druesort. Det skyldes, at der følger en mindre frugt efter og en yderst lille oplevelse af fylde, sødme og syre. Hvidvine herpå fremstilles typisk i Frankrig, men også i USA. Det har ikke den store betydning, hvorimod det store antal af druesorter i blandingen giver den søde hvidvin en dominerende sort fornemmelse i duft og smag. Derudover kan den store blanding også bare give en oplevelse af en diversificeret smag, der både kan bestå af alt fra ferskner og blomster til pære og citrusfrugt. Hvis du foretrækker en mere kraftfuld stil, er dette helt sikkert noget for dig!

Er du til sød hvidvin? Få forskellige hver måned med et vinabonnement fra Vinoli – prøv lige nu for 199.

Tør hvidvin

Tør hvidvin kendetegnes typisk ved, at der opleves en hvis lethed. Den tørre og lette duft og smag giver en forfriskende syrlig oplevelse, som ikke mindst indbyder til den (forhåbentlige) solrige danske sommer. De fleste tørre og lette hvidvine er ofte lavet til at nyde unge, da syren og frugten således opleves på det højeste punkt. De fleste vine, vi danskere drikker, er tørre. Tør hvidvin ses af danskerne som en stor favorit som aperitif eller som en såkaldt ”terrassevin”.

Hvordan er hvidvin tør?

Ligesom ved dens modsætning sød hvidvin, så er det faktisk nemmest at forklare det, om en hvidvin er tør, ved, at modsætningen hertil er, hvis hvidvinen er sød. Sagt på en anden måde: Du er ikke i tvivl, om det er det ene eller det andet! For den selvudnævnte vinekspert drejer det sig jo faktisk ikke om, hvor tør eller sød hvidvinen er, men om selve niveauet – eller helt specifikt: hvor meget indhold af sukker. Det vil sige, at tør hvidvin har meget lidt restsukker, hvor der dog altid vil være et strejf af sukker tilbage, da gæren ikke kan omdanne det hele til alkohol. Når der tales i disse vendinger omkring tør og sød hvidvin, er det således dette niveau, der er omdrejningspunktet, men for den almene vinnyder betyder en tør hvidvin blot, at den ikke er sød.

Kendte og ukendte druesorter i tør hvidvin

Der eksisterer både kendte og ukendte druesorter blandt brugen til tør hvidvin. Nogle af de mere kendte druesorter er Pinot Gris og Sauvignon Blanc, mens mere ukendte druesorter er Albariño og Grüner Veltiner. Pinot Gris har eksempelvis karakteristika af at være en tør hvidvin, der er rig på syre og alkohol, hvilket herefter følges op af frugt, fylde og, i sidste ende, sødme. Det har ligeledes sat sit klare aftryk i smagsoplevelsen, hvor Pinot Gris er én af fire almindelige varianter af det oprindelige Pinot med sin grå-rosa sort. Derudover er druesortens oprindelse delt mellem både Italien og Frankrig, mens den dyrkes mange forskellige steder i verden. Det kan være medvirkende til at have indflydelse på din smagsoplevelse af tør hvidvin, da et varmt klima har smag af abrikos, mens køligere temperaturer omvendt har en smag af lime.

Et eksempel på en mere ukendt druesort i tør hvidvin kommer til udtryk ved Albariño, som oprindeligt stammer fra Portugal. Den har karakteristika af en fremtrædende syre efterfulgt af en vis frugt. Derudover følger alkohol, sødme og især fylde herefter en mindre rolle i smagsoplevelsen. Den tørre hvidvin på Albariño bliver, trods sin oprindelse, primært produceret i nabolandet, Spanien. Druesorten bliver stort set ikke benyttet i resten af vinverden, hvorfor du typisk kan opleve en smag af et varmere klima, der manifesteres i en smag af fersken. Køligere temperaturer hænder også, hvor citron omvendt brænder igennem. Albariño passer specielt rigtig godt sammen med det thailandske, indiske og marokkanske køkken, hvorfor en fremtræden anbefaling går til at sammensætte mad hertil. Det har generelt en rigtig fin indvirkning på smagen, som blot forstærker oplevelsen.

Prøv VINBOXEN med hvidvin som præference

Selvom danskerne er vilde med rødvin, så siger man sjældent nej tak til et godt glas hvidvin – og der kan efterhånden bestemt findes spændende smagsoplevelser herimellem! Det er netop her, at et vinabonnement hos Vinoli kan være noget for dig – især dig med forkærlighed for det hvide glas. Vi kan spare dig turen for jungleturen igennem hvidvin hos både din lokale vinhandler samt det store alsidige internet. Der er ingen fokus anlagt på kvantitet, som så mange andre store vinhandlere, men derimod kvalitet, da vores mission er at finde de tre bedste hvidvine – lige præcis til dig! Indenfor en prisklasse udvælger vi i samarbejde med vores leverandør, der har over 45 års erfaring, den helt rigtige hvidvin til dig. 3 forskellige, udvalgte og anmeldte vil derfor kunne blive leveret direkte hjem til dig hver måned, således du kommer til at opleve en verden af vin eller bare god vin fra dit yndlingsland. Om du er til frisk, tør eller syrlig hvidvin, så finder vi helt sikkert noget passende!

En anderledes og unik måde at handle god hvidvin på – prøv et abonnement på vin hos Vinoli for 199.