Rødvin er danskerne foretrukne vin. Hele 75% af befolkningen drikker af det røde glas. Der findes derfor et stort og uigennemskueligt udvalg af rødvin, og det er ofte svært at finde lige præcis din favorit. Danskerne har i mange år nydt i godt glas af den blodrøde drik, hvilket har fået vinhylderne til at boome ekstremt de senere år. Med et vinabonnement fra Vinoli sørger vi hver måned for, at du bliver guidet gennem denne jungle.

Ingen produkter blev fundet som matcher dit valg.


Rødvin hver måned

Modtag rødvin hver måned

Med et vinabonnement guider vi dig gennem det store udvalg og rødvin og vælger tre forskellige, udvalgte og anmeldte rødvine, som vi hver måned vælger i samarbejde med vores leverandør, der har over 45 års erfaring med at finde den rigtige rødvin. Du kan opdage et stort, men nøje udvalgt sortiment af rødvin fra hele verden, hvor kun de bedste bliver valgt til dig.

Det skyldes ikke mindst vores adgang og samarbejde til de største vinimportører herhjemme, hvilket både gælder såvel den først som sidste tår af din rødvin. Vi sigter efter at levere en spændende og behagelig smagsoplevelse – hver måned. Fra din sofa kan du nemt finde din box på vinoli.dk og få leveret direkte til din dør. Så er der ikke andet for at læne sig tilbage og nyde din kvalitetssikret og nøje udvalgte rødvin.

En anderledes og unik måde at handle god rødvin på – prøv et vinabonnement hos Vinoli for 199.

Hvad er rødvin?

God rødvin

Vin er generelt en alkoholisk drik, der er fremstillet af det gærede most fra diverse druesorter. Det kan inddeles i mange forskellige typer ud fra flere fremstillingsmetoder. Rødvin inddeles traditionelt efter, hvad det er fremstillet af, hvilken farve det har, hvilket indhold og hvilken smag. Rødvin er typisk fremstillet på blå druesorter, hvor farven kommer af deres drueskaller. Farven kan variere alt efter alt efter hvilket lys, som vinen fremstår med. Det kan spænde fra lys rød til meget mørk og sortviolet.

I modsætning til hvidvin indeholder rødvin ofte også en del garvesyre (tannin), som særligt kommer fra kernerne af druesorten. Smagen bestemmes i høj grad herudfra, og man kan typisk opleve en rødvin fra yderst frugtrig til meget tør.

I rødvin gærer skallerne typisk meget under fremstillingsprocessen, og det er også her, at virkningsstofferne virkelig kommer frem. Derudover er der også en lille sløjfe bundet på med forskning, som har vist, at et lettere moderat indtag af rødvin faktisk gavner helbredet. Det skyldes blandt andet indholdet af alkohol samt polyfenoler og antioxidanter.

Høst og modning af druer til rødvin

Høst og modning af druer til rødvin

Høstning er altid et af de første skridt, når der skal laves god rødvin. Nogle druetyper til rødvin modnes noget hurtigere ned andre, hvorfor høstningen kan strækkes alt fra meget kort tid til en længere periode, hvor de kan ses an. Der kan gå rigtig lang tid før, at nogle druer modnes, hvor der her eksisterer mange særdeles vigtige faktorer, som spiller ind.

En af dem er vejret, hvilket skyldes, at det spiller en afgørende rolle for, hvor langt hen høsten kan skubbes. Alt afhængigt af, hvad det enkelte vinhus går efter, kan både godt og dårligt vejr have en betydning. Det vil sige, at både varmt, tørt eller fugtigt vejr kan skubbe høsten i hver sin retning, hvor vinhuset således forsøger at ramme deres ønske.  Vintypen spiller endvidere en afgørende roller her, når det skal bestemmes, om man ønsker at bevare eksempelvis friskheden eller syren. I det tilfælde høstes der ofte tidligt, hvorimod hvis man eksempelvis ønsker søde vine med en høj koncentration, så høstes der i slutningen af sæsonen.

Rødvin gæring

En anden faktor, der spiller ind, er gæringen. Gæring er nemlig også forskellig fra vin til vin, og alt afhængigt af, hvad man ønsker at fremstille, så er der flere forskellige processer, som er vidt forskellige fra eksempelvis rødvin og hvidvin. Typisk skal den enkelte vin lagre efter gæringen, før man kommer til at skulle tappe den på flasken og sende på markedet. Langt størstedelen udgør lagringen dog kun nogle få måneder. Lagringen foregår typisk i tank som kan være alt fra rustfri stål til fad. Der kan man gå fra ingen kontakt med ilt til langsomt at optage mindre mængder. Her kan fadlagring have stor betydning for karakteren af den enkelte vin, hvor fadet giver en eminent mulighed for, at rødvinen kan lade ilten trænge ind og fungere som katalysator for ændringer, som foregår inde i vinen. Det samme gælder for vinens struktur og garvesyre.

Rødvin lagring

Lagring af rødvin

Når rødvinen har lagret færdig på et af de ovenstående eksempler på enten en ståltank eller et fad, så skal der endelig tappes på flaske. Ofte foregår det ved, at rødvinens indhold bliver overført til større blandingstank, som skal gøre meget af det sidste arbejde færdigt. Enhver rødvin kan have udviklet sig forskelligt, hvor vinhusets formål typisk er at opnå en så stor lignende blanding, således det ikke vil være til at se og smage forskel flaske for flaske.

Aftapningen sker først, når vinen helt normalt har klaret eller er blevet filtreret efter det enkelte vinhus krav om urenheder, hvor vinen til del kan gøres mindre klar eller dels faktisk kan resultere i uregelmæssigheder i udviklingen, når den kommer på flaske. For at undgå dette er den mere traditionelle måde at benytte piskede æggehvider, som går ind og tiltrækker det urene indhold. Det hældes simpelthen i tanken eller fadet med vin og bundfalder med urenlighederne. I nyere tid er et specielt modetegn helt at undlade filtreringen. Det skyldes, at disse processer ikke blot fjerner det urene indhold, men simpelthen også går ind og påvirker rødvinens smagsoplevelse. Dette indikeres dog altid på flasken, og der findes da også mere nænsomme tilgange til klaring og filtrering, hvor det forekommer som en simpel generalisering. Ufiltrerede rødvine har altså bare fået et ry om at være bedre for tiden.

Rødvin sorteres i rigtig mange kategorier, som gør, at prisen på vin på flaske ofte varierer og reguleres på kortere og kortere basis. Der fyldes tit en begrænset mængde på flaske, hvorefter resten kommer på kartoner (Bag-In-Box) i op til flere liter. Andre vintyper kan der nævnes hvidvin, mousserende og rosévin, som i højere grad også er begyndt at lave dette nummer.

Middelfyldig rødvin

Middelfyldig rødvin

Middelfyldig rødvin omtales mere og mere som ’madvine’, hvilket bestemt ikke skal forstås som nedladende. Det tegner tværtimod på, at de har en glimrende evne til at gå godt sammen med en lang række af diverse retter. De ses ofte domineret af en duft og smag af røde frugter.

De forskellige druesorter i middelfyldig rødvin

Der er flere populære druesorter, som finder deres vej til gode middelfyldige rødvine. Zinfandel, Sangiovese, Grenache og Merlot er nogle af de mest kendte druer, der bliver benyttet hertil, hvor Negroamaro, Barbera og Cabernet Franc i højere og højere grad vinder frem.

Zinfandel, som oprindeligt stammer fra Kroatien, har eksempelvis en karakteristika af yderst meget frugt og fylde samt alkohol. Det sætter et klart indtryk hos vinnydere af denne slags, da der således er skruet ned for tannin og syre. Zinfandels oprindelse forblev faktisk et mysterium, indtil en DNA-test blev foretaget. Druesorten giver en naturlig mellemkraftig rødvin, som kan lagres i op til 2 år.

Negroamaro, som oprindeligt stammer fra Apulien i den sydøstlige ”hæl” af Italien, er derimod karakteriseret af en enestående frugt, som skiller sig meget ud. Fylde, tannin og alkohol kommer sekundært her også frem med stor styrke, mens syren har en mindre plads i smagen. En imponerende og mere ukendt druesort af slagsen, som stille og roligt er ved at gøre sit indtog i det europæiske. Negroamaro er en ”sort bitter” druesort, som dyrkes mest langs det Ioniske Hav, hvilket giver en varme nær havet. Lavere nattemperaturer er her medvirkende til at give rødvinen en naturlig smag og et længere liv.

Middelfyldig rødvin med et strejf af…

Udover ovenstående karakteristika har mellemfyldige rødvine, ligesom så mange andre rødvine, også et strejf af diverse krydderier. Det kan være alt fra et indslag fra diverse frugter og blommer til et strejf af chokolade. En intensiv mellemfyldig rødvin kan typisk drikkes med det samme, men flere ses også gerne lagret i nogle måneder, således det ekstra strejf ved smagen virkelig vinder frem.

Prøv forskellige middelfyldige rødvine hver måned med vinboxen fra Vinoli – lige nu for 199 klik her.

Fyldig rødvin

Fyldig rødvin

Fyldig rødvin har ofte et meget fremtrædende udtryk af en tæt rubinrød farve. Det skyldes ofte det høje indhold af antocyaniner og kraftig frugt. Det sætter ligeledes sit aftryk i duft og smag, hvor fyldig rødvin også typisk er lavet på meget tannin. Kraftfulde rødvine som disse kan nydes på egen hånd i en stille og rolig stund, men ses også gerne sammen med kraftige sammensætninger af mad. Det giver stort set altid en fremragende smagsoplevelse, når disse to elementer går op i en højere enhed.

De populære druesorter i fyldig rødvin

Flere populære druesorter sættes ikke blot i forbindelse med middelfyldige rødvine, men også med fyldig rødvin. Om nogle kan Cabernet Sauvignon, Syrah og Tempranillo nævnes som nogle af de mere kendte druesorter, mens Aglianico, Mourvèdre og Nebbilo hører til de mere ukendte, som dog vinder mere og mere frem i det europæiske. Cabernet Sauvignon, som oprindeligt stammer fra Frankrig, har karakteristika af en stor og kraftig fylde. Det pryder virkelig smagsoplevelsen fra start til slut i flere fyldige rødvine, hvor frugt, tannin og alkohol følger stærkt efter. Syren får her en mindre rolle, hvor vinnydere, der har trang til førstnævnte, skal holde sig hertil. Derudover er et væsentligt karakteristika ved denne druesort, at når du smager Cabernet Sauvignon fra forskellige områder, vil du opleve en fremtræden forskel. Områder med et varmet klima giver bare mere frugtbaserede vine med meget alkohol og modne tanniner, mens koldere temperaturer giver en smag af mindre røde frugter og generelt mindre fylde.

Aglianico, som oprindeligt stammer fra det sydlige Italien, har flere fremtrædende karakteristika. Det gælder nemlig både med frugt, tannin og syre, at smagsoplevelsen bliver overtaget med et bredt indtog heraf. Alkohol følger efter, mens frugten når et mere eller mindre lavpunkt i denne form for druesort. Aglianico giver derfor typisk de fyldige rødvine en dyb farve med et højt indhold af tannin og syre. Den anses faktisk som en af de klassiske vine fra det sydlige Italien. Derudover er faktisk også et lille godt råd med at fylde vin, der er lavet på Aglianico, over på en karaffel, da det simpelthen er medvirkende til at forbedre den kraftfulde oplevelse.

Lette rødvin

Hvis man ikke lige er helt inde i vinverden, så kan man hurtig blive forvirret når begreber som lette, middelfyldige eller kraftige rødvine bliver nævnt. Men det er næppe os alle sammen, som er eksperter på området, og som bare kender forskellen på enhver vin. I vores egen VINBOX prøver vi hver måned, at blande druerne således kunder kan smage forskellige typer rødvine. Du kan se meget mere om VINBOXEN her: https://www.vinoli.dk

Druer - lette rødvin

Nedenfor kan du blive lidt klogere på hvordan du lidt nemmere kan genkende den lette rødvin. De næste dage vil der også komme blogs omkring de middelkraftige og de kraftige rødvine.

Den lette rødvin kender du på syreniveau

Den lette rødvin kendes ud fra dens parfumerede duft, som bedst fanges i et stort kugleformet glas. Lette rødvine har som regel relativt højt syreindhold og de er typisk gennemsigtige i farven. Det betyder også, at lette vine anses for gode vine at servere for gæster, som ikke er udpræget fan af rødvine. De lette rødvine kan bedre gå an til denne type gæster, fordi de har et lavere indhold af tannin og fylde i druen, og således bliver smagen mindre af den klassiske kraftige Amarone rødvin, som vi danskere kender meget til.

Druerne som de lette rødvine laves på – Pinot Noir & Gamay

De to typiske druer, som bruges til at lave lette rødvine er Gamay og Pinot Noir. Nedenfor vil jeg prøve at gøre dig klogere på de to druer, men også hvordan du kender forskellen mellem disse to druer.

Gamay Noir druen fra Beaujolais

Gamay Noir druen fra Beaujolais

Denne drue er kendetegnet ved et højt indhold af syre og har flere dominerende dufte og smage. Nedenfor har jeg listet de forskellige smage, som optræder i druen: Blåbær, hindbær, viol, urtejord og banan.

Druen er også kendetegnet ved et dominerende indhold af frugt, men herimod er disse vine ikke kendetegnet ved særlig meget alkohol. Alkoholprocenten er typisk lidt lavere ved denne drue.

Druesorten dyrkes typisk i Frankrig og 75% af alt kommer fra Beaujolais-regionen. Hvis du er på jagt efter en vin med meget stor kvalitet skal du gå efter Gamay Noir fra en Beaujolais Cru. Druen skal helst drikkes i produktionsåret, og dermed holder tommelfingerreglen med ”Jo længere vinen står, jo bedre bliver den” ikke i dette tilfælde.

Pinot Noir er en klassiker til lette rødvine

Denne drue er meget rig på frugt og syre, og er samtidig en drue som har vundet stor impas i Danmark. Vi danskere drikker rigtig meget Pinor Noir og med rigtig god grund – det er en lækker drue. Lad os starte med at kigge nærmere på hvilke dufte og smage, som typisk er i denne drue: Tranebær, kirsebær, hindbær, nelliker og svampe.

Pinot Noir - Lette rødvine

Lad os fastslå at denne blog handler om lette rødvine, men rose og mousserende vine bliver også lavet på denne drue. I forhold til Gamay så variere de lette rødvine rigtig meget afhængigt af region, årgang og producent. Der er faktisk 15 forskellige kloner af Pinot Noir, som hver har sin duft og smag. Der er nogle regionale forskelle, som du bør kende til når du står foran valg af rødvine. Du vil mærke smagsforskellen på følgende måde:

Pinot Noir fra Californien, det sydlige Australien, Chile og Argentina vil have større smag af hindbær og nelliker, en eksempel er sådan en rødvin som denne: https://www.vinoli.dk/produkt/moobuzz-pinot-noir/ .

Pinot Noir vine fra Frankring, Tyskalnd, Italien og Oregon smager de mere af tranebær og svampe.

Disse forskelle kommer af de forskellige klimaer, som er de forskellige steder hvor druen dyrkes. Jo varmere det er, jo mere smager det af hindbær.

Kraftig rødvin

Kraftige rødvine går godt med… kraftige madretter

For at få den sublime kraftige smagsoplevelse, så anbefales det virkelig at sammensætte mad herefter. Det vil sige, at diverse kraftige madretter blot er med til at forstærke oplevelsen og få det bedste ud af den enkelte kraftige rødvin. Der siges dermed ikke, at kraftige rødvine ikke går godt alene, men de fleste vinnydere ser altså bare en klar sammenhæng her. Det kommer ligeledes til udtryk ved, at den enkelte kraftige rødvin også ofte har en duft og et strejf af diverse mørke og deraf kraftige bær.