Rosévin må siges at have et fremtrædende kendetegn: kuløren. En rosévin er nemlig typisk karakteriseret ved en lyserød kulør, som ofte skriger efter sommermånederne – og derfor (forhåbentligt) den danske sommer! Det er en let vin lavet på blå (eller røde) druer, hvor skallerne heraf bliver fjernet på få timer, kort efter den planlagte gæring er begyndt. Det er også her, at den får denne specielle farve. Det skyldes, at der ikke kommer meget garvesyre til mosten, når drueskallerne fra disse blå druer bliver fjernet.

Medlemspris 79 kr

Fransk rosévin

Berne Romance

99,00 DKK
Medlemspris 79 kr

Italiensk rosévin

Donna Marzia Rosato Negramaro

99,00 DKK
Medlemspris 99 kr

Italiensk rosévin

Santa Sofia

109,00 DKK
Medlemspris 99 kr

Italiensk rosévin

Scaia Rosé

119,00 DKK

Hvordan laves rosévin?

Rosévin laves typisk ved at lade drueskaller blive blandet med mosten i en kort tid. I diverse vinlande bliver det produceret på stort set alle druesorter fra blå til grønne druer. Fra druernes høstning til sortering går deres videre gang således til mosten, hvor skallerne altså gærer i en kortere tid sammen hermed. Før vinen herefter får en for dyb farve, sorteres skallerne fra mosten, hvorefter gæringen færdiggøres uden.

I sidste ende opbevares vinen typisk i kølige omgivelser for at falde til ro og stabilisere sig. Slutteligt klares og aftappes rosévinen. Denne fremgangsmåde sætter ligeledes sit klare aftryk i smagen, som egentlig ofte svinger fra en tør til en sød oplevelse. Det ses blandt andet ved, at en rosévin på Zinfandel ofte er sød og frugtig, mens en rosévin på Tempranillo typisk er tør og krydret.

Derudover går der rygter på, at rosévin også kan laves på en blanding af rødvin og hvidvin, men det er mere eller mindre en skrøne – ellers sker det i hvert fald kun i en meget lille skala.

Den samme forklaring med en anden vinkling – rosévinens farve

Hvis du vælger at flække en hvilken som helst drue over, så vil frugtkødet altid være gennemsigtigt. Det gælder altså fra den blå til den grønne drue. Hvis man derudover tager druen og presser dens saft ud, fjerner dens skind og laver vin på mosten, jamen så får man simpelthen noget, der bliver benævnt som Blanc de Noir, som oversat betyder ”hvid ud af sort”. Det ser man blandt andet også ofte i forbindelse med mousserende vine, mens man ved rosévin får den lyserøde farve frem. Med denne farve og udstråling fremstår rosévinen ganske enkelt med en indbydende fremtoning af elegance. Derudover er den typisk let drikkelig, hvilket gør, at mange danskere ser en god mening i den som perfekt til festlige sammenhænge eller bare som en klassisk og lækker ”terrassevin”. Den kan også fremstå som rig på frugt og friskhed, der går godt til diverse forretter, eller med en vis kraftfuldhed og intensitet, der går godt sammen med lyst kød eller lettere retter til grillen.

Det er ikke nogen tilfældighed, at rosévinen fremstår så bemærkelsesværdig med sin farve. Det har ligeledes sat den i et stærkt lys, hvor omdømmet kun er gået én vej, og det er fremad. Det gælder også europæerne, da den simpelthen passer til mange lejligheder og har en vis elegance og let smag.

Er rosévin noget for dig? Få forskellige hver måned med et vinabonnement fra Vinoli – prøv lige nu for 199