Puglia vin

Puglia vin, eller Apulien, har længe fremstillet og fremstiller stadig rigtig meget vin. Mængderne kan alene konkurrere med mange andre hele vinlande, hvorfor det er et meget bredt udvalg. Kvaliteten svinger således også derefter, men Puglia er i stigende grad kommet i gang med at fremstille bedre vin. Det har medlemmerne af Vinoli også set ad flere omgange, hvor Realzin Zinfandel, I Crinali Appassimento og Gran Mauro Primitivo blot kan nævnes som nogle af de store italienske rødvine, der har været med på vinrejsen. Her blev førstnævnte både set i Verden Rundt August 2017 såvel som i Italien August 2017.

Det er ikke kun ovenstående rødvin, som vindistriktet flotter sig med, der er også blevet plads til endnu en Maruro – den gang på Chardonnay. Den så vi i Hvidvin August 2017, hvilket i høj grad var en positiv overraskelse oplevelse blandt medlemmerne.

I det ganske danske lang har vi ad flere omgange over de seneste år især set Primitivo, som en af de helt store spillere, når det kommer til druesorter fra vindistriktet Puglia. Ligesom det store udvalg, der blev fremhævet i ovenstående, kan der her også være tale om billigere og tyndere oplevelser, men alt andet lige er vindistriktet i høj grad kendt for druen her. Det er især fra Le Murges i Primitivo di Manduria, at man ser de helt fremtrædende og gode italienske kvalitetsvine på Primitivo

Puglia vin

Syditaliensk Primitivo

Drusorten, Primitivo, har gode forhold i det sydlige Italien, hvor Puglia er beliggende. Her udgøres selve ”hælen” af landets støvle, hvor flade områder findes i regionshovedstaden Bari, mens mere kuperede områder findes i Gargano, som er rig på bjerge. Sidstnævnte ligger længere mod nord i distriktet, hvor der altså her er nogle helt andre muligheder. Generelt giver den sydlige støvlehæl en fremtrædende sol, som er medvirkende til, at Primitivo bland andre bliver tilført yderst sukkerholdige druer, hvilket ofte resulterer i kraftige, mørke og meget fyldige vine. De er de seneste år i høj grad faldet i nordeuropæernes smag.

De syditalienske vine passer ofte godt til danskerne, hvor en god frugtsmag er i høj kurs. Der laves også flere koncentrerede og komplekse vine, men det er i sandheden frugten, som har været altafgørende for det italienske omdømme. Her ses der bl.a. stor succes med vine, der har en blødere og fin frugtsmag, som følger med i eftersmagen.

Puglia er, som vindistrikt, meget rig på frugt mht. jordbund, hvor klima og dyrkning ligeledes bidrager gevaldigt hertil – succesen med de frugtrige vine er derfor ikke så tilfældigt endda.

Negroamaro

Udover Primitivo, som har vist sig at være noget nær helt ens med den californisk vinZinfandel, så er den lokale Negroamaro også en af de helt stor hoveddruer i Puglia. Direkte oversat er vi ovre i ”sort/bitter”, hvilket er yderst rammende ift. den vin, som man får.

En italiensk rødvin fra Puglia er således ofte lavet på enten Primitivo eller Negroamaro, hvilket bestemt ikke er nogen dårlig ting, og sidstnævnte er for alvor på vej frem i den store vinverden. Flere og flere får nemlig øjnene op for, hvad denne drue kan og tilføjer.