Rhône vin

Rhône vin, eller Côtes du Rhône, byder først og fremmest på en stor diversitet. Det har medlemmerne af Vinoli oplevet ad flere omgange, hvor man ellers i høj grad kan være tilbøjelig til at sætte fransk vin i bås. Først så medlemmerne Trapadis AOC Côtes du Rhône fra Verden Rundt Juli 2017, som en anderledes interessant fransk smagsoplevelse på Grenache. Senere hen stiftede de bekendtskab med Domaine TourbillonGrenache og Syrah fra Verden Rundt September 2017, der gav sammenligningsgrundlag og et andet indtryk. Begge gange bød det på den spændende diversitet fra Rhône.

Netop diversiteten fra Rhône vin ses sjældent andre steder i den store vinverden, hvorfor franskmændene i høj grad skiller sig ud på dette område. Rhône er helt bogstaveligt talt en flod, som er mere end 800 km. lang. Her er vinene utrolig forskellige ift., hvor man befinder sig. Helt fra nord til syd resulterer i forskellige smagsoplevelser, selvom det hverken fremgår nogen steder eller formelt er opdelt, således er det svært at se foruden smagen.

Rhône vin

Nord og syd – forskellig stil

Forskelligheden fra nord til syd ift. Rhöne floden kommer i høj grad af, at klimaet og ikke mindst stilen varierer utrolig meget. I den nordlige del fremstilles der ofte saftige og yderst mørke vine, som især har nuancer af ligeså mørke krydderier, herunder peber. I den sydlige del fremstilles vinene på en bredere vifte af druesorter, hvorfor man ikke kan slå en kam over alle vinene. Her benyttes der ofte flere druesorter til at lave en enkelt vin, mens man i nord i stor stil fremstiller vine på én enkelt druesort.  I den sydlige del ses bl.a. Grenache som en stor spiller, mens den nordlige del generelt står for krydrede oplevelser med en sødligere undertone.

Rhône vin kan typisk inddeles i forskellige klassificeringer som Côtes du Rhône, Côtes du Rhône  AOC og Côtes du Rhône Villages. Her ses Côtes du Rhône som nogle af de billigere vine. Det er typisk yngre vin, der ligner hinanden utroligt meget.Côtes du Rhône Villages stiger lidt på rangstigen, hvor man i højere grad falder på kvalitetsvin.

De absolut bedste vine behøver ikke engang at bære navnet, Côtes du Rhône, men blot cru, da det i høj grad er de bedste og mest kendte vine herfra. Her er der dog også stor forskel i kvalitet alt afhængigt af, hvor man bevæger sig.

Ældgammel

Rhône vin kommer fra ældgamle traditioner, da det er et ældgammelt vindistrikt. En ældgammel og ualmindelig god beliggenhed har her været medvirkende til at kategorisere flere vin som unikke, dynamiske og nærmest berømte som en afspejling af distriktets brede mangfoldighed.