Riesling
Riesling er en af de druesorter, som er forbundet med kvalitetsvin, når det kommer til hvidvin. Det så vi bl.a. med Georg Mosbacher Riesling, som var med i Hvidvin Juli 2017. Den var en fremragende tysk hvidvin, som fornemt satte Tyskland på verdenskortet over den store vinverden. Druesorten resulterer ofte i blomsteragtige og nærmest parfumeret hvidvine, hvor en del syre, tørhed og sødhed fremgår indbydende og interessant i hvidvinen, mens der også falder god mousserende vin af hertil. Før i tiden var det en af de mest dyrkede druesorter og var sammen med Chardonnay og Sauvignon Blanc en af de helt store i branchen og også herhjemme i Danmark.
Tyske rødder – nu med følgeskab af franske Alsace
Riesling har tyske rødder, idet den er blevet dyrket her i århundrede, mens den først i nyere tid for alvor er blevet mere udbredt i vinverden. Nogle af de bedre resultater opnås i det tyske klima i form af tempererede og kølige temperaturer, hvor druen modner sent og fremtvinger noget ungt og frisk i vinen. Derudover tilføjer tilgangen en kompleksitet og koncentration hertil, hvor vinen ofte også kan ældes og i en vis grad bruges som dessertvin.
Druesorten har den fornemme ære at være blandt vineksperternes favoritter, men mangler omvendt noget i markedsføringen og efterspørgslen blandt forbrugeren. De fleste kender druesorten, men den er ikke længere i nærheden af Chardonnay. Lidt en ærgrelse for mange af eksperterne, da den typisk afspejler stor kvalitet på trods af, at den er foruden fadlagring som Chardonnay. For enten ser man det som et stort plus, at vinen er ren og tør, ellers kan man ikke lide sin hvidvin således.
Efterhånden er Riesling plantet i det meste af verden med over 80 vindistrikter, der har taget den til sig. Helt fremme har vi herfra italiensk hvidvin, australsk hvidvin og tysk hvidvin, hvor især sidstnævnte fortsat nyder godt af druens gode navn og kvalitet, mens østrigsk hvidvin, fransk hvidvin og spansk hvidvin halter efter, når det kommer til Riesling. Det franske Alsace gør ellers et ihærdigt forsøg på at komme på verdenskortet, hvilket vi så med Dopff & Irion Riesling fra Hvidvin August 2017 og Jean Murbach fra Hvidvin November 2017, som var to fremtrædende og kvalitetsrige hvidvine. Indsatsen har således også kastet af sig, at det i dag ikke blot er Tyskland, men også Alsace, der er kendt for sin hvidvin på Riesling.
Duft og smag af Riesling
På trods af Riesling primært har sin karakteristiske duft og smag, således er det også lykkedes at fremstille sødere vine på druesorten. Druen gør det nemlig godt både som tør og sød vin, men hvor hovedvægten klart ligger på førstnævnte. Dels kan der dog tilsættes noget sød most med dels en tidligere stoppet gæring giver det en sødere oplevelse. Her ses der en bred vifte af duftnoter tilknyttet Riesling, hvor appelsin, muskat, fersken, lemon og abrikos blot er nogle, som virkelig er værd at fremhæve. Oversøiske lande som Amerika, Australien og New Zealand er her kommet med på vognen og eksperimenterer i højere grad for at nå et andet og selvstændigt indtryk.
Når der snakkes Riesling benyttes den altså hovedsageligt til at de lidt mere tørre og søde hvidvine, hvorfor du godt kan forvente duft og smag herefter. I forlængelse heraf passer den til diverse forretter.