Rioja vin

Rioja vin er et af de mere sikre vindistrikter, som medlemmerne af Vinoli er blevet taget med rundt i på deres vinrejse. Her så vi bl.a. Vina Eguia Reserva i Verden Rundt Juli 2017 og Cune Crianza Rioja D.O.C i Verden Rundt August 2017. Derudover er der ofte i den spanske box fra Vinoli, at man ser dette vindistrikt gå igen. Det skyldes ikke mindst, at vindistriktet var et af de første til at levere spanske vine til de danske vinhylder. Et rygte ift. billigere vine hænger fortsat tungt, men man ser i højere grad vine af højere kvalitet herfra.

De fleste spanske rødvine fra Rioja er ofte traditionelt fadlagret på eg, hvoraf mere moderne eksperimenter er en sjældenhed. Det er ligeledes herfra, at man også kunder begreber som Reserva og Gran Reserva grundet deres ældgamle historie som vindistrikt.

Helt i det nordlige Rioja ses ofte vine på Tempranillo, som generelt er en yderst fremtrædende druesort i Spanien. Her ses også en blanding med Grenache, da Tempranillo meget sjældent kan gemmes i længere tid, hvorfor Grenache tilføjer hertil. En typisk Crianza vin ser man ofte med en hovedvægt på Tempranillo med en mindre blanding af eksempelvis Grenache.

Rioja vin

Danmark som stor importør

I tidernes morgen har Danmark faktisk været en af de største importører af vin fra Rioja. Det er måske ligeledes derfor, at vi er mange, der har en holdning til vinene herfra. Som indikeret i ovenstående, således har vindistriktet haft lidt udfordringer med deres rygte, da de hurtigt blev kendt for alt for krydrede vine. Det har sat dybe ridser i lakken, hvorfor distriktet dog godt har kunnet indse, at der har været behov for radikale ændringer. Det ses i højere og højere grad den dag i dag, hvor vinens kvalitet herfra har fået et ordentligt hak opad. Kvaliteten har generelt været særdeles stigende, hvorfor vinene mere er gået over i en mere frugtig stil med knap så meget fad.

Tempranillo – nationaldruen i rioja vin

En af de helt store druesorter i Rioja, og i resten af det spanske land generelt, må siges at være intet mindre end Tempranillo druen. Omkring 90% af fremstillingen går til rødvin, hvorfor Tempranillo også har en stor plads i de spanske vinhjerter. Fremstillingen går helt tilbage til 1800-tallet, hvorfor der er store traditioner forbundet hertil. Med lidt fransk inspiration har man nemlig længe haft en fast tilgang hertil.

Rioja vin kan typisk inddeles i fire forskellige klassificeringer: Rioja, Crianza, Reserva og Gran Reserva.  Helt nederst på rangstigen findes de helt almindelig Rioja-vine, som med en mindre lagringstid anbefales at blive drikket forholdsvis unge. Crianza lagrer min. i omkring 24 måneder, hvor der både er plads til fad og på flaske. Reserva lagrer typisk omkring 36 måneder, hvor størstedelen går til fad, mens Gran Reserva lagrer i op til hele 60 måneder, hvor fordelingen omvendt hælder mod flaske.

Med udgangspunkt i Rioja vine ser man altså her, at det er lykkes at ruske i de gamle fordomme, rygter og omdømme ved at fremstille vin af højere kvalitet. Selverkendelse og fremragende brug af Tempranillo har her været vejen frem.