Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc må ganske enkelt siges at være en af vinverdens mest udbredste druesorter. Det har vi set flere gange i Vinoli, hvor Chaminé virkelig skiller sig ud i Hvidvin Oktober 2017. En portugisisk hvidvin, som virkelig emmer af det klassiske touch herfra. Udbredelsen og mangfoldigheden har vi også set i australsk hvidvin med Samsons Range Sauvignon Blanc og i sydafrikansk hvidvin med Clos Malverne. Druesorten står bl.a. bag disse både tørre og søde hvidvine, hvor den også må siges at have stor succes i Frankrig.

Druen stammer nemlig oprindeligt fra Bordeaux, hvoraf den fremstod som en mere eller mindre spontan krydsning. Her gik og går den fortsat godt med blandinger på f.eks. Chardonnay for typisk at give vinen lidt mere struktur og krop. Sauvignon Blanc ses ofte allerbedst, når den drikkes helt ung, men nogle gange tøler den også lidt længere lagring.

Sauvignon Blanc anerkendes typisk for sin meget elegante og friske smag med en lille smule bitter syrlighed.

Sauvignon Blanc

Chardonnay: Lige så store – lige så forskellige

Sammen med Chardonnay betragtes Sauvignon Blanc som en af de allerstørste grønne druesorter. På trods af størrelsen ift. deres udbredelse i den store vinverden er der dog tale om to vidt forskellige druer. Helt traditionelt siges det, at de mest klassiske og større vine på Sauvignon Blanc nærmer kommer fra Frankrig, hvilket i dag i højere grad bliver udfordret mange andre steder helt til lande som New Zealand. Selvom New Zealand har væsentlig mindre erfaring har de eksempelvis formået at gøre indtog på rekordfart.

De helt fremtrædende forskelle på Sauvignon Blanc og Chardonnay er til at få øje på. Sauvignon Blanc er plantet stort set over hele vinverden, men her er der kun få rigtig interessante vindistrikter på baggrund af et behov efter begrænset sol. Chardonnay plantes ligeledes flere steder, men er omvendt lettere at tilpasse for diverse vindistrikter, da der her både er mulighed for at ende ud med bøde tørre og fede vine – nogle med mere tropisk smag end andre.

Over 80 vindistrikter har taget Sauvignon Blanc til sig, hvoraf især Frankrig, New Zealand og Amerika har udnyttet den til fulde, mens Argentina, Østrig og Italien halter efter med sit eget touch.

Smagen af Sauvignon Blanc

Duft og smag i Sauvignon Blanc karakteriseres ofte af en yderst tør, frisk og nærmest mineralsk fremtoning, hvor syren ofte er meget essentiel for hele oplevelsen ved vine herpå. I forlængelse heraf afhænger smagen altså i høj grad af klima og distrikt, hvor fremstillingen og behandlingen ligeledes får en mere og mere fremtrædende rolle. Her ser man ofte, at franskmændene især formår at gære mosten på en mere optimal måde end de oversøiske lande. Det ses ift., at mosten ikke har nogen kontakt med druerne. New Zealand, og især Marlborough, har derimod nærmest ved et uheld formået at lade mosten gære med druerne i op til omkring et døgn, hvorefter vinene er endt ud i en helt ny og spændende dimension.

Sauvignon Blanc er generelt en yderst god druesort til hvidvin, hvorfor den altid bliver leveret i frisk stil ofte med nuancer af bl.a. hyldebær. Her egnes den bedst på fad, hvor mest muligt af frugten bevares i de endelige vine.

Vine baseret på Sauvignon Blanc druen