Shiraz
Shiraz skal først og fremmest understreges som et synonym for Syrah, da førstnævnte druesort nærmest udelukkende benyttes i Australien. I det sydvestlige Iran ligger byen Shiraz, som er placeret blandt Zagrosbjergene. Det er en ældgammel by og har været landets hovedstad ad flere omgange, hvor sidste gang dog var langt tilbage i historien. Byen har altid været kendt for digte, roser og ikke mindst deres vin. Det har spredt sig udover resten af vinverden med over 100 vindistrikter, der har taget druesorten til sig. Det har endvidere været medvirkende til at kaste nogle rigtig spændende vine af sig, hvilket vi så med sydafrikansk rødvin i Stellenrust Range Shiraz fra Verden Rundt August 2017 samt med australsk rødvin, når det er bedst, med flaske Kin Shiraz Xanadu fra Verden Rundt Juli 2017.
Syrah må siges at være en af de helt, helt store druesorter på den store vinhimmel, hvorfor man også kunne være tilbøjelig til at blande de to navne sammen. Det er heller ikke så mærkeligt, når det er en og samme druesort, men to forskellig navne med en begrænset ændring i endelsen. Shiraz bliver, som nævnt i ovenstående, nærmest udelukkende benyttet i Australien, mens Syrah er plantet verden over. Her er Frankrig, Spanien og Amerika helt fremme og presse, mens Chile, New Zealand og sjovt nok Australien halter lidt efter mht. vindistrikter og produktion – dermed ikke ment rent kvalitetsmæssigt.
En følsom druesort
På trods af Shiraz, eller Syrah, findes overalt i den store vinverden er faktisk lidt imponerende i betragtning af, at det faktisk er en yderst følsom druesort. Den er nemlig meget følsom, når det kommer til klimaet, hvorfor man umiddelbart ville tænke, at det sætter nogle begrænsninger. Det burde det også, men diverse vindistrikter har taget hensyn hertil og taget den til sig på baggrund af efterspørgslen fra forbrugeren i sidste ende. I franske Rhône benyttes den f.eks. til at lave vine på stor kompleksitet, mens amerikanske Californien omvendt forsøger sig med mere balancerede og bløde vine end de franske. Australiens brug af Shiraz sætter sig her igennem med tunge og nærmest sorte vine, som falder i god smag blandt flere og flere forbrugere.
Et krav til druesorten er typisk, at jorden skal være forholdsvis veldrænet og stenholdig på en sådan måde, at varmen kan holdes og kontrolleres rigtigt. Varmen er typisk et krav for, at dyrkningen kan lykkedes, da for meget kulde direkte kan gå hen og gøre skade. Det er før set, at et mål mod komplekse vine er blevet til lette grønne vin simpelthen på baggrund af det kolde klima.
En anden udfordring er, at sol og varme også kan blive for meget, da udfordringen netop ligger i at undgå, at druen ikke overmodnes, da det giver yderst søde vine uden den store syre. Uanset hvad sigter man efter en intens farve og smag – nogle gange med en karakteristisk tør eftersmag. Eksperter bruger et ord som animalsk, hvor det jo i virkeligheden er druesorter som Pinot Noir, der har disse karakteristika. Sol og varme fra de oversøiske lande går især hen og bliver mere koncentreret, søde og med mere frugt. Australien kommer her på banen med Shiraz, der herigennem har været medvirkende til at sætte dem vinens verdenskort.
Langt tilbage i historien
Druen Shiraz/Syrah er en af de sorter, der går længst tilbage i historien. Man mener netop, at druesorten stammer fra førstnævnte by af samme navn i det introducerende ovenstående. Shiraz blev senere hen kendt som en form for arbejderdrue i Australien. Den ses ofte blandet op med Cabernet Sauvignon, da de for alvor var nogle af de første druesorter, som slog igennem internationalt. Dermed ikke sagt, at det ikke er en fremragende drue på egen hånd! Den er nemlig god til at give mørke og fylde i vinen på helt egen hånd, som både kan anbefales til let såvel som kraftig mad alt afhængigt af, hvor den er blevet dyrket henne i verden.