Syrah
Syrah har et ”australsk” synonym i Shiraz, hvilket australsk rødvin herpå i høj grad markedsføres mod. Navnet, Syrah, benyttes især til franske rødvine i den sydlige del af landet, da det egentlig er her, at druesorten stammer fra, mens Shiraz benyttes af Australien. Generelt er Syrah en flot blå dure, som ofte bliver benyttet til at skabe yderst fyldige vine med dertilhørende indbydende syre. Navnet, Shiraz, går omvendt på at stamme fra byen af samme navn i Iran. En interessant historie, når der egentlig er tale om en og samme druesort.
Druesorten ses primært i fransk og spanske rødvin, men i Vinoli har man fået øjnene op for, at andre i den store vinverden har taget druen til sig – og med stor kvalitetsvin til følge. Det så vi bl.a. i Mount Hermon Indigo, som var med i Verden Rundt Oktober 2017. En meget spændende smagsoplevelse på en blanding af Syrah og Cabernet Sauvignon.
Syrah benyttes ofte både alene og til blandinger, hvor druesorten generelt er blevet en af de helt store, da den efterhånden er plantet i alverdens vinhjørner på verdenskortet. Det varierer i høj grad fra land til land, når vi snakker kvalitet. Her ser man f.eks. komplekse vine fra det franske Rhône, mens californisk vin kommer med en helt andet og langt blødere version end den franske.
En international druesort
Med over 150 vindistrikter fordelt over hele vinverden kan man roligt kalde Syrah for en international druesort. Her ligger især Frankrig og Australien i front med førstnævnte som klart i førertrøjen. Over 50 vindistrikter i Frankrig har taget druesorten til sig, mens ”blot” små 25 har ligeså i Australien. Chile og New Zealand har her et stykke op, men er trods alt kommet på verdenskortet med en anderledes oversøisk version af den populære druesort.
På trods af sin store udbredelse i den store vinverden er det faktisk interessant, at Syrah egentlig er en yderst følsom druesort. Følsom på den måde, at den ikke ligefrem er modtagelig overfor alverdens klimaer, hvor den jo egentlig har de mest ideelle forhold i det franske. Anderledes er det nemlig i det australske, da der her er en fremtrædende varme, hvor udfordringen i høj grad er, at man undgår, at den modnes for hurtigt eller over evne. Det giver nemlig nogle sødere vin uden den store syre, som lidt er et skrækscenarie for denne druesort. Man søger således også mod koldere egne, hvor de mere komplekse vine jages.
Smagsoplevelse
Uanset ovenstående så bidrager Syrah ofte til en yderst intens farve, duft og smag. Duften har typisk spor af diverse bær som solbær, blåbær og brombær, mens der også ofte kan opfattes et strejf af peber og lakrids. I det franske er smagen meget markant med en tør eftersmag, mens der i det australske er en større koncentration med mere frugt og sødme. Den franske fremstår altså ofte mineralsk og animalsk, selvom det ellers kun er et begreb, der bruges om Pinot Noir. Op mod den australske er det altså næsten ikke til at tro, at det er den samme druesort – men det er lige præcis det, der er spændende!
Udover de fantastiske resultater fra Frankrig og Australien, således er et oversøisk land som Chile altså også begyndt at vise sig frem på den helt store vinscene med intense og kraftige vine, der domineres af mørke bær og sort peber. Hvis udbyttet bliver holdt på et min., således ender man med vine, der kan henlægges.