Tempranillo
Tempranillo er for rigtig mange danskere synonym med spansk rødvin. Det skyldes ikke mindst, at det især igennem det spanske vindistrikt Rioja er blevet gjort klart, at det sidder på denne druesort med indtoget af resten af vinverden i 80’erne. Derudover er det udelukkende Spanien, der sidder på vindistrikterne, der for har taget denne druesort til sig.
Det er heller ingen hemmelighed, at det spanske hos Vinoli under tidligere vinboxe er præget af Tempranillo. Utallige gode eksempler er der på de forskellige spanske vinboxe, hvor der er stor kvalitet at hente på denne druesort. Det så vi bl.a. i Spanske VINBOX September 2017 og Spanske VINBOX Juli 2017, hvor Tempranillo gjorde rent bord med en medvirken i alle tre smagsoplevelser begge gange. Med over 10 forskellige spanske smagsoplevelser på Tempranillo i Vinoli kan eksempelvis Vina Equia Reserva og Jose L. Ferrer Anada Roble især nævnes som to iøjnefaldende vine af høj, høj kvalitet.
Indtoget på den internationale scene tog for alvor fart, da Australien tog vine på Tempranillo til sig. Det passede åbenbart perfekt til deres smagsløg ift. de mørke og fyldige vine med lavere syreindhold, hvilket senere hen nærmest er blevet en præcis beskrivelse på klassiske vine herfra. Så det kan godt være, at de ikke har taget Tempranillo til sig, men dens smagskarakteristika lever i bedste velgående den dag i dag.
Den spanske druesort
Tempranillo er i dag plantet over det meste af Spanien – dog under forskellige synonymer. Det mest fremtrædende sted er fortsat Rioja, men også Ribera del Duero følger flot trop. De klassiske vine fra Rioja har ofte udtryk i duft og smag af jordbær og vanilje, mens de er mere komplekse med en fin balance mellem alkohol og syre fra det kølige Ribera del Duero. I forlængelse heraf er Castilla y León også godt med på sidstnævnte vine. Her laves nemlig nogle rigtig gode vine i over 800 meters højde, hvor der er varmt dagen lang, mens kølige nætter bidrager med en god kombination. Det vil altså bl.a. sige, at den vigtige del af syren forbliver intakt.
Druesorten er og bliver langt hen ad vejen den helt store spanske drue til spansk rødvin. Ordet delt op betyder Temprano ”tidligt” på det spanske sprog, hvilket passer på, at druesorten modnes tidligt. Mens Rioja ofte ses med 100% Tempranillo vine er et vindistrikt som Navarra iøjnefaldende. Det skyldes ikke mindste, at de har en anden tilgang til den internationale vinfremtid, hvor der f.eks. ses blandinger med andre store druesorter som Cabernet Sauvignon. Begge af disse druesorter er netop plantet intenst og giver et kraftigt udtryk i duft og smag af de fleste vine tilknyttet hertil, hvor spansk rødvin og fransk rødvin mødes. En af forskellene, som gør dem gode sammen, ligger i, at, i modsætning til Cabernet Sauvignon, så modner Tempranillo tidligt. Denne forskelligartet modningsproces gør, at der gennem lagringen gives en helt bestemt, elegant og kraftig stil. Sammen giver de en international velsmag med et lokalt fingeraftryk.
Modner tidligt
Tempranillo mondner altså yderst tidligt apropos navnet. Vine herpå bliver klar bedst ved lavere udbytte ved høstning og et rimeligt moderat klima. Den er dog modstandsdygtig overfor varmere og tørre klimaer, men der jagtes generelt den elegante, mørke og fyldige vin med en vis kompleksitet og længde i duft og smag. Smagsoplevelsen byder endvidere ofte på nuancer af en livlig syre og frugt med et strejf af citrus.
Tempranillo må bare siges at være en gigant i det spanske med en tidligere storhedstid internationalt kæmper de videre for forsat at være en af danskerne foretrukne druesort på de danske vinhylder. En sluttelig bonusinfo er, at druesorten også er en favorit i portvin.