Toscana vin
Toscana vin spiller, ligesom Veneto og Piemonte, en fremtrædende rolle for italiensk rødvin. Sammen med Veneto og Piemonte er det de største vindistrikter, når det kommer til produktion og eksport af vin. Omkring 80% af vinproduktion i Toscana går til rødvin, hvor de har deres helt egen klassifikation i form af IGT, hvilket står for deres ”super” vine. I dag betragtes de faktisk som mere eller mindre kult, hvor prisen har fulgt med derefter. Disse vine ligger ofte langt væk fra lokale druesorter, hvorfor de ikke minder særlig meget om typisk vin herfra.
Vin af høj kvalitet herfra laves primært på Sangiovese, hvilket medlemmerne af Vinoli også er stødt på ad flere omgange. Det så vi bl.a. med rødvinene Caprili Rosso, Il Palagio Ignobile og Mandrielle samt med hvidvin Banfi Le Rime, som var lavet på en blanding sammen med Chardonnay og Pinot Grigio.
Sangiovese
Hvis Toscana havde en nationaldruesort, så gik den til Sangiovese. Distriktets stolthed ligger nemlig i høj grad hos denne druesort, som har rigtig gode forhold i Toscana. Druen er den mest plantede sort i distriktet, hvorfor kvaliteten ofte kræver lidt arbejde at identificere. Klimaet i Toscana er dog meget ideelt sammen med det bakkede terræn, hvor flere vinhuse også med succes har formået at få det bedste ud af udbyttet, således fokus og resultat ofte ender i høj kvalitet. Den megen sol og et svingende klima mellem dag og nat bidrager i høj grad hertil, hvor druen bevarer sin syre.
Toscana, og deres brug af Sangiovese, er beliggende i den centrale del af støvlelandet omkring byen Firenze. Det er primært røde kvalitetsvine, der findes her, men det er også blevet til enkelte udsøgte hvid- og dessertvine.
Sangiovese giver ofte en vin til koldere tider, hvor kvaliteten altså også ofte er i orden. Druen har sin fremtrædende styrke i alderen, hvor det ikke gøre noget, at den har ligget omkring 5 år.
Rødvin fra Toscana
Omkring 80% af al vinproduktion i Toscana går til rødvin, hvor omkring de sidste 20% går til hvid-, rosé og dessertvine. Rødvin er således et yderst fremtrædende område for det italienske vindistrikt, hvor traditioner i lang tid har båret distriktet. I flere århundrede er der nemlig blevet dyrket vin her, hvorfor store traditioner er blevet viderebragt, men hvor den moderne efterspørgsel har blandet moderne teknikker og andre druesorter ind i produktionen.