Veneto vin
Veneto vin kommer fra den nordlige del af Italien og er et af de mest producerende vindistrikter her. Udover Toscana og Piemonte kommer nogle af de bedste og mest kendte italienske rødvine herfra. Det har medlemmerne af Vinoli ad flere gange været vidne til, hvor især Scaia er værd at fremhæve. Scaia Corvina, Scaia Garganega og Scaia Rosé var med hver sin variant medvirkende til at danne rammerne om en rigtig god og spændende Blandet November 2017.
Nogle af støvlelandets mest populære hvidvine og mousserende vine kommer ligeledes herfra, hvor førstnævnte ofte findes i mere tørre udgaver, mens sidstnævnte ofte er en sød oplevelse. Veneto ligger omkring intet mindre end Gardasøen, hvilket i høj grad også har været medvirkende til at skabe deres omdømme og anerkendelse internationalt i den store vinverden.
Veneto er og vil fortsat være en stor spiller for støvlelandet, når det kommer til produktion og eksport af god vin. Med deres varemærker og omdømme står de således også godt rustet langt ud i fremtiden.
Hoveddruerne: Corvina og Garganega
Druesorten over dem alle i Veneto må siges at være Corvina, som, når den bliver behandlet under de rigtige forhold, virkelig kan formå at resultere i rødvin af høj, høj kvalitet. For hvidvinen skal Garganega fremhæves som hoveddruen, da den er et af de vigtigste elementer langt de fleste italienske hvidvine herfra. Man kan heller ikke komme helt forbi, at Amarone selvfølgelig er en kæmpe spiller for distriktet. Amarone har og er fortsat et af de mest brandvarme navne, når vi snakker vin herhjemme i det ganske danske land. Det har danskerne altid taget til sig med kyshånd, og det er der kommet rigtig mange gode oplevelser ud af. Her skal man blot være opmærksom på sin egen smag ift., om man er til 1., 2. eller sågar 3. sorterings Amarone, da de hver for sig gør det godt på deres helt egen måde og dermed bare har ramt bredt blandt vinelskere ikke blot i Danmark, men i hele den stor vinverden.
Fokus på kvaliteten
Lige siden 80’erne og 90’erne har vindistriktet formået at opretholde den fremtrædende produktion, men med et stigende fokus på udbyttet og deraf kvaliteten. De har formået at fastholde og videreudvikle på fortidens styrk rent kvalitetsmæssigt, hvor de små vinhuse eksempelvis er begyndt at klare sig bedre og bedre.
I Valpolicella er der stor fokus på de kraftige Amarone vine for ikke at glemme lækre Ripasso vine, mens man i Soave er begyndt at sammenslutte diverse små vinhuse mod en helt ny standard af rigtig flotte hvidvine. Fokus på vægt, fylde og balance har og vil forsat være et af de mest fremtrædende fokusområder for Veneto generelt, hvorfor området vil fortsætte med ikke blot at levere gode rødvine, men altså også hvidvin. Både lokale og internationale druesorter bliver benyttet, hvor distriktet virkelig er lykkes med at komme frem med enkelte kvalitetsvine på en enkelt druesort og i ligeså høj grad rødvine med større druesammensætninger.
Alt i alt et klassisk, imponerende og dejligt vinproducerende distrikt i Italien.