Vinsmagning af hele vinverden

Vinsmagning

Vinsmagning skal ikke være en opsat, indviklet eller langsommelig oplevelse – det skal være lærerig og spændende lej, der sætter dine smagsløg på prøve. Det skal derfor være afslappende og sjovt, hvorfor man blot har brug for få remedier og et hyggeligt selskab. På den måde får man også smagt forskellige vine i omgivelser, hvor det ikke blot bliver sjovt og lærerigt, men ligeledes noget man får meget mere ud af – og måske lidt klogere på den enkelte vin. Den vej igennem bliver man direkte og usnobbet.

Såvel som den uerfarne kan opleve, at en vinsmagning er opsat og upersonlig, ligeså kan en selvudnævnt professionel stå med denne fornemmelse. Danskerne har længe været vant til, at et godt glas vin nydes til maden og allerbedst sammen med et hold gode venner i afslappede omgivelser. Det er også her, at man får alvor får snakket løst om, hvad der går godt op imod hinanden. Tanken om at sidde som en professionel at prøvesmage kan derfor ikke nødvendigvis være det, der virker allerbedst.  Man vil have det bedste og mest naturlige ud af det, hvorfor trygge omgivelser efterlader et andet indtryk og en anden oplevelse. Det vil på sigt ligeledes blive sjovere at drikke vin, da man har nogle nært at dele oplevelsen med, mens det også kan afføde til en efterfølgende personlig interesse i egen fritid. Herigennem er det også nemmere at finde ud af, hvilke vine, der måske spiller lige præcis i forhold til dine smagsløg. Når du får mere erfaring vil man automatisk også blive bedre og dygtigere til, hvorfor og hvorfor ikke, at man lige præcis kan lide dén vin. Egne bedømmelser bliver således også skærpet, hvor man måske ender i at kunne gætte land, druer og måske endda årgang. Alle kan dog siges at være dygtige til at smage, da det blot kræver en normal form for lugte- og smagesans samt en lille smule koncentration.

Der kan være mange forskellige anledninger til at smage på vin. Det sjoveste er nok at smage ved selve producenten eller i den mindst blandt familie, venner eller kollegaer, da man her kan argumentere for at få den bedste oplevelse.

Professionel Vinsmagning

5 trin til en professionel vinsmagning

Inden du går i gang kan det dog fremhæves, at der måske er nogle forudsætninger, som eventuelt skal være mere eller mindre på plads. Helt professionelt kan man dele det således op, at der er en form for 5 trin:

  1. Se på selve vinen i glasset
  2. Slyng vinen rundt i glasset
  3. Duft til vinen
  4. Smag på vinen
  5. Eventuelt spyt noget af vinen ud, hvis der er tale om en større rundsmagning

Ovenstående virker overvældende eller for snobbet for nogle, hvilket også er forståeligt nok. Man gør det på sin egen måde, men dette kan være medvirkende til at sætte nogle former for rammer, som er underbygget i forhold til at få det meste ud af smagsoplevelsen. Hvis man går helt i detaljen, således kan man endvidere tale om, at man skal være i et lokale uden alt for meget lugt og støj samt med god belysning. Glassene må også meget gerne være rene.

Det kan være en god idé at tage noter, når du bevidst smager på vin i dine ønskede rammer. Noter kan være medvirkende til at gøre dig skarpere og ikke mindst klogere på din vin. Det kan kaldes for en form for at terpe, da det herigennem sætter sig nemmere i hukommelsen. Den vej igennem finder du også hurtigt ud af, hvilke noter der går igen for dig, hvorfor det således kan være med til at danne et mønster eller indtryk hen imod, hvad du foretrækker.

Vinsmagning er for alle, hvorfor ovenstående blot er nogle fif og guidelines på, hvordan du skal gribe det an. Som sagt er det altid op til enkelte, hvad der fungerer, men det virker bestemt til, at danskerne har det godt i kendte selskabelige sammenhænge, da man virkelig får ’sandheden’ frem her. Trygheden løser skulderne, og man føler sig straks mere tilpas. Det man selv formår at få stablet på benene og får skabt af rammer – dét er afgørende for en god vinsmagning. Den kan foretages på flere måder, og det er derfor op til den enkelte, hvad vedkommende finder tilpas. Hvor man foretrækker at gøre det er og bliver forskelligt, men én ting er sikkert: hvis man har den her normale form for lugte- og smagesans samt en lille smule koncentration – så kan det ikke gå helt galt!

Danskerne ses typisk til vinsmagning hos producenten, vinimportøren, vinhandleren eller det lokale supermarked. Derudover er private vinklubber begyndt at dukke på her og der. Alt dette har været medvirkende til, at der er opstået en lyst om, at man gerne vil prøve at smage forskellig vin – gerne fra hele verden. Således kan man sætte forskellige verdensdele op imod hinanden, hvoraf man kan smage og lære, hvor meget klima og områder har af betydning på de forskellige vine, herunder eksempelvis druer.

Ovenstående har givet plads til alternative spillere i den danske vinbranche, hvor blandt andet Vinoli har gjort deres indtog med vin på abonnement. Det gør de gennem en oplevelsesbox, hvor man kan få hele vinverden hjem til en selv for at prøve sig frem her, hvilket ligeledes er medvirkende til at sætte nogle gode rammer. For som tidligere fortalt, således er det, man har det bedst. Egne, trykke og rolige rammer med et fornuftigt hold af familie, venner eller kollegaer bringer nemlig det bedste frem i vinsmagningen.

Vinsmagning i eget hjem

Vinsmagning i eget hjem

Vinsmagning er yderst traditionel i sin egen forstand. Det er en fremtræden og voksende aktivitet blandt danskerne, og det er noget, der virkelig er begyndt at optage den enkelte. For hvordan smager man rigtigt på vin? Hvad er en vinsmagning? Hvorfor kan jeg ikke bare afholde den i mit eget hjem?

Vinsmagning i eget hjem kan nemlig være en god indgangsvinkel til selv at blive lidt klogere på vin. Det er nemlig her, at vi gør det bedst. I de afslappende omgivelser har vi i højere grad tendens til at gå til opgaven med et mere åbent og roligt sind, hvor der også er rigeligt plads til at sætte sit eget aftryk.

Vinsmagning skal ikke nødvendigvis være i opsatte og professionelle omgivelser. Her kan man hurtigt føle sig utilpas og opleve en mindre direkte og mere snobbet stil, der blevet sat op. Smagningen kan derfor hurtigt tage en drejning af at være anspændt og urolig. Det er selvfølgelig ikke gældende for alle, og det kan bestemt også være en oplevelse værd, men det viser sig bare ofte, at vi har det bedre i vante omgivelser blandt et hold familie, venner eller kollegaer. Oplevelsen, tonen og ikke mindst smagen bliver bare af en anden karakter, og alt afhængigt af hvor meget man går op i det, således kan man krydre det en ekstra gang hver gang, hvis det er det, der tricker en. De vante omgivelser sender skuldertrækningerne længere ned, og det frie forum gør bare, at hele oplevelsen bliver mere naturlig. Det er ikke for sjovt, at vi har det bedst sammen i uformelle rammer. En ting er i hvert fald sikkert: en vinsmagning går aldrig helt galt!

I takt med, at danskerne har fået mere og mere øjnene op for vin, og de mange forskellige smage de fører med sig, således er der også opstået en vis interesse. Uanset om man er uerfaren eller selvudnævnt ekspert, så kan man virkelig få nogle mere spændende og unikke oplevelser med sig, hvis man blot kaster en lille smule koncentration med sig. Det at gå op i det gør, som så meget andet, at man får en helt anden oplevelse. Således bliver det en form for hobby, der sætter sit klare indtryk. I eget hjem er der også rig mulighed for at dele denne begejstring! For hvis man ikke skal dele det med sin sidemakker, hvem skal man så dele det med?

Ovenstående har ligeledes skabt rum for andre spillere i den danske vinbranche, hvor blandt andet Vinoli med deres vinabonnement har gjort, at man har kunne flytte vinsmagningen hjem til sig selv. De spiller netop på denne oplevelsesbox, hvor du med en dertilhørende vinguide får oplevelsen af, at du afholder din egen vinsmagning.

Verden Rundt Vinbox November 2017

Vinguide der får dig til at føle, at du afholder din egen vinsmagning

Vinguide og vinsmagning er to ting, der kan gå rigtig godt sammen. Man føler ofte et behov for at blive guidet igennem på den ene eller anden måde, da der eksisterer rigtig mange forskellige og spændende smagsoplevelser i den store vinverden. Vinoli er en nyopstartet virksomhed, som lige præcis tilbyder dette gennem deres vinabonnement. Her får du tre forskellige, udvalgte og anmeldte vine, hvor du med en medfølgende vinguide kan rykke vinsmagning hjem i vante omgivelser.

Med en vinguide fra Vinoli får det dig til at føle, at du afholder din egen vinsmagning. Ikke nok med, at vinene er professionelt udvalgt, således får du også en guidet tur gennem de forskellige vine. Her får du et over- og indblik i hver og enkel vin i forhold til, hvad de er lavet, hvor de kommer fra og hvad de går godt med. Der kommer en professionel beskrivelse samt en mere jordnær anmeldelse. Alt dette er medvirkende til, at du får en god oplevelse, hvor du helt selv vælger om smagningen skal foregå for dig selv, eller om der er nogen, som har fortjent at være med på vognen. Derudover er det jo også helt op til den enkelte, hvor smagningen skal foregå, hvilket er dokumenteret for at være medvirkende til at forstærke oplevelsen, da det foregår i rolige og trygge omgivelser med familien, venner eller kollegaer, der er med til at danne de helt rigtige rammer. Dette er der skrevet meget mere om i indlæggende omkring vinsmagning af hele vinverden og vinsmagning i eget hjem.

Vinguiden er udarbejdet i samarbejde med en samarbejdspartner, der har over 45 års erfaring med traditionel vinhandel. Derudover er de største danske vinimportører inde over, hvorfor de ligeledes medvirker til at bidrage med et bredt sortiment og en stor viden. Dette er alt sammen med til at give dig en god, spændende og unik vinoplevelse, som sjældent er set. Det virker forstærkende, at man selv styrer slagets gang samt er herrer over i forhold til, hvor meget man ønsker at lægge i det. Der er stor forskel på, om man er uerfaren eller selvudnævnt ekspert, men det her er i høj grad medvirkende til at samle alle om en god oplevelse for enhver.

En af de vigtigste ting for, at vinsmagningen bliver en succes, er, at du er med i det på din helt egen måde. Det giver en mere direkte og usnobbet oplevelse, hvor du selv kan bestemme, hvornår og hvor meget du ønsker at gå op i det. Det kan udvikle sig til en personlig interesse, hvor du går fra hyggens skyld til at tage professionelle noter, således du bliver klogere på, hvad det er for en vin. Herigennem kan du blive skarpere på at identificere forskellige druer, lande og måske endda årgang. Alt dette er vinguiden fra Vinoli medvirkende til at forstærke, hvor du kan vælge at gribe informationen, som det passer dig. Hvis du ender med at dele den med dem, som står dig nært, der får i et specielt øjeblik, hvor i kan diskutere de forskellige smagsoplevelser. Da der er blandet fra forskellige hjørner af vinverden, kan i her spille dem op imod hinanden. Hvordan klarer de europæiske sig i forhold til de oversøiske, og hvilke karakteristika har de hver især? Hvad bliver dit yndlingsområde? Hvilken en bliver din favorit?

Hos Vinoli.dk kan du opleve en verden af vin hver måned med VINBOXEN. Hvordan ser din vinrejse ud? Prøv for kun 199,- inklusiv fragt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *