Skal al’ rødvin ikke bare være stuetemperatur? Vi har tjekket op på den rette vintemperatur – både rødvin temperatur og hvidvin temperatur, så du er godt rustet i forbindelse med serving af vin.
Lad os lige slå det fast til at starte med, som med alt andet når det omhandler vin, findes der ikke et facit, men derfor kan vi godt komme meget tæt på ”sandheden”
Når vi snakker med kunder, som er tilmeldt vores egen VINBOX, kommer snakken tit på serveringstemperaturen på rødvinen. Rigtig mange gange hører vi, jamen, det da vel bare stuetemperaturen? Og ja, det virker bedst for nogen, men herunder er vores tip til at få mest mulig smag ud af rødvinen.
Rødvin temperatur
Som udgangspunkt serverer vi al vores rødvin omkring de 14-15 grader, men vi har ligeledes rigtig gode erfaringer med at have en minimal lavere temperatur lige inden servering. Dette kan anbefales fordi rødvinen, når den står på bordet eller i glasset, kan vinen nemt blive et par grader varmere, således man til nydelsestidspunktet har den rigtige temperatur.
Vi skal huske på at stuetemperaturen i dag er oppe omkring de 20 grader, dette er der næsten ingen rødvine som bliver gode af, og så giver lidt kulde bare mere kant til rødvinen. Så opbevarer du din rødvin i en normal stuetemperatur, så er anbefalinger herfra at køle den en lille smule ned inden servering.
En god huskeregel er, at jo mere fyldig vinen er jo varmere skal den serveres, mens en let rødvin burde serveres koldere.
Sammen med vores VINBOX giver vi altid tips og tricks til servering i VINGUIDEN. Find VINBOXEN her: https://www.vinoli.dk/produkt/vinboxen/
Hvidvin temperatur
Modsat rødvinen er det ikke nær så kompleks med hvidvinen. Alle hvidvine skal generelt være køligere ved servering og et par timer i køleskabet, kan give de fleste hvidvine den perfekte temperatur.
Jo lettere hvidvinen er, jo koldere serveres den. De lette hvidvine serveres gerne ned til 6-8 grader, mens en mere fyldig hvidvin serveres omkring de 12 grader.
Server hellere vinen for kold end for varm
Hvis du er meget i tvivl om hvilken temperatur vinen skal serveres ved, kan du med fordel servere vinen lidt for kold fremfor for varm. Kølig vin bliver hurtigt varmet op, når den først er serveret i glasset + bliver opvarmet i munden. Der er derimod ikke så meget at gøre hvis vinen bliver serveret for varm.
Det er derfor altid et bedre udgangspunkt at servere vinen lidt for kold fremfor for varm.