Viognier
Viognier er generelt en rimelig overset drue. På trods heraf er den dog så småt ved at gøre sit indtog og manifestere sig stille og roligt sammen med andre store grønne druesorter som Chardonnay og Sauvignon Blanc. Disse to druer er nemlig nogle af de allerstørste, når det kommer til de grønne druesorter, hvorfor Viognier stadig har et væsentligt stykke endnu. Chardonnay ender typisk ud til tykkere vin, hvorimod Sauvignon Blanc ofte sætter sig igennem som helt tørre og friske vine. Med små 25 vindistrikter i den store vinverden, som har taget Viognier, til sig er der således en vis vej til, at denne druesort kan lægge sig herimellem. Det forsøges især med friske og let sødlige vine med en krydret duft.
Chaminé fra Hvidvin Oktober 2017 vist bl.a., at en portugisisk hvidvin på Viognier sagtens kan bide skeer med de store. En fremragende smagsoplevelse, selvom druesorten normalt er kendt fra det franske Languedoc og Rhône. Her ses typisk mindre produktioner med en høj kvalitet, hvilket naturligt og ganske slående for det ganske franske land – højere priser. Billedet er hertil nemlig ved at blive ændret af de oversøiske lande, hvoraf et område som Californien virkelig er begyndt at komme efter det. Der bliver således i højere grad lavet spændende vine på Viognier, hvilket kan være et meget tiltrængt afbræk fra vine på så som Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Oplevelsen af Viognier
En ung Viognier siges ofte at være den mest friske, der i høj grad tegner sig som aperitif. Derudover fremstår vine herpå ofte også lidt krydret med duft af æble, pære eller fersken. I så fald vinen ikke er blevet lagret på fad, således kan den godt fremkomme lidt skarpere med eksempelvis en smag af citrus. Hvis den omvendt er lagret på fad, får den en meget mere cremet struktur med nuancer som vanilje.
Viognier går ofte godt sammen med asiatisk eller generelt bare lettere krydret mad, hvoraf druens lettere søde og pænt krydrede duft i høj grad går i spænd hermed. Maden må derfor gerne være en lille smule fyldig og med lidt karakter.
De mest fremtrædende lande, som har taget Viognier til sig, må siges at være Amerika og Frankrig, mens Spanien og Chile lader sig vente på sig med deres indtog i den store vinverden. Druen driller nemlig ofte vineksperter og forbrugere, da der kan være stor forskel på kvaliteten på baggrund af, at den er lidt vanskelig at dyrke, udbyttet er typisk lavt og intensiteten i smagen varierer ofte for meget.
En druesort med franske rødder
Viognier kender i høj grad fra sin tid i det sydlige Frankrig, hvor de bl.a. står bag den helt berømte Condrieu. Den historiske højborg kommer nemlig herfra – nærmere betegnet ved Rhône. I mange år var det nemlig også det eneste dyrkningssted i verden, og på trods af druesorten led et knæk rent eksportmæssigt, således har den faktisk gjort et fremtrædende comeback i nyere tid. I forlængelse heraf opnåede den nemlig international udbredelse, hvor den er gået fra kendte franske vindistrikter som Rhône, Provence og Languedoc helt til Californien og det australske.