Zinfandel

Zinfandel dyrkes primært i Californien og har virkelig sat amerikansk rødvin på verdenskortet. Druen er blevet en yderst populær druesort blandt danskerne, hvilket også kan ses hos medlemmer af VINBOXEN i Vinoli. En test har faktisk vist, at Zinfandel skulle være en og samme drue som Primitivo, som jo dyrkes i et helt andet europæisk hjørne – nærmere betegnet Puglia. Druen har således flere navne alt afhængigt af, hvor den dyrkes henne.

Zinfandel kan give en fremtrædende fylde og intensitet, hvilket tidligere er set i Verden Rundt September 2017 med Backhouse Zinfandel. Vine på denne druesort har haft et stigende salg i Danmark, hvor vinene er blevet populære på baggrund af fyldige rødvine med en fremtrædende god og lang gæring. Dette ses ikke blot hos denne Backhouse, men har også været tilfældet ved Realzin Zinfandel fra Verden Rundt August 2017 og True Zin fra den Italienske November 2017.

Zinfandel drue

Nationaldrue i Amerika

Hvis der skulle kategoriseres en nationaldrue i Amerika, så kunne det meget vel gå hen at blive Zinfandel. Det er suverænt den mest dyrkede druesort i Californien, som er landets største vindistrikt. På trods af testen der i høj grad viste ligheder med Primitivo, således fastholder Amerika og Italien hver deres druesort, som altså primært ses i amerikansk rødvin, men altså også i italiensk rødvin. Det er blevet hver deres varemærke, som har taget hver deres indtog i den danske vinbranche.

I hele vinverden findes der 30 vindistrikter, hvor Zinfandel bliver dyrket. Amerika går klart forrest med 19 forskellige vindistrikter, som dyrker denne druesort, mens 8 i Italien og 3 i Australien følger herefter. Endnu et bevis på, at Amerika har taget druesorten til sig, og den dag i dag kan kalde det for deres mest fremtrædende drue – heraf nationaldrue.

Det klareste bevis på, at Zinfandel er vokset hos amerikanerne er dog forsat den stigende interesse fra omverden. Ikke blot Danmark, men resten af vinverden er begyndt at tage californisk vin på Zinfandel tæt ind til sig, hvilket afspejles i de stigende salgstal. Amerika har virkelig sprunget eksportmuren på dette område, hvor det i sandhed er lykkes er at producere kvalitetsvin.

Druesortens karakter

Vine på Zinfandel er i høj grad ofte mørke og kraftige, hvor smagen kan varierer alt fra det krydrede aspekt til det mere søde. Sammenlignet endnu engang med den italienske Primitivo, således er førstnævnte mere sød i det, hvor de italienske har mere bær i både duft og smag.

Karakteren af druesorten kommer af et krav til en lang sæson af sol og varme, således druen får et bestemt tidsrum til at modnes i fulde drag. Alkoholprocenten nærmer sig ofte mindst de 14%, før det er en rigtig god smagsoplevelse, hvor frugten virkelig kommer frem. Sol er der netop i Californien og Puglia, hvor alkoholprocenten ligeledes bevæger sig derop i disse luftlag. Det kræver særlige færdigheder og metoder, hvilket Californien i dag nyder godt af med en stigende interesse som vindistrikt blandt danskerne.

I forlængelse af ovenstående ses Zinfandel også mørkere ift., hvornår druen bliver høstet. Jo senere, des mørkere. Californien bidrager endvidere hertil med en imponerende varme om dagen suppleret med en fordelagtig kølig nattemperatur. Det giver nemlig vinen god syre til at balancere alkoholen.

Vine baseret på Zinfandel druen

[ux_products ids=”5328,5151,5698″]